Нина Хаген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Nina Hagen
NinaHagenPremiereDerSiebteZwerg2014-1.jpg
Роден(а)11 март 1955 (1955-03-11) (64 г.)
East Berlin, German Democratic Republic

Катарина „Нина“ Хаген (родена на 11 март 1955) е германска пејачка, текстописец и актерка. Таа е позната по нејзиниот театарски вокал и се искачи на врвот за време на движењата на панк и новиот бран во доцните 1970-ти и раните 1980-ти.

Родена во поранешниот Источен Берлин, Германската Демократска Република, Хаген ја започнала својата кариера како актерка кога се појавила во неколку германски филмови заедно со нејзината мајка Ева-Марија Хаген . Околу истото време, таа се приклучила на групата Aутомобил и го издала синглот " Du hast den Farbfilm vergessen ". По нејзиниот очув, Волф Биерман во источно германско државјанство била повлечена во 1976 година, Хаген го следеше во Хамбург . Набрзо потоа, ѝ била понудена рекордна спогодба од CBS Records и формирана Нина Хаген Бенд. Нивниот автономни деби албум бил издаден во 1978 година за критичко признание и имал комерцијален успех кој продал преку 250.000 примероци. Бендот издал уште еден албум Unbehagen пред нивниот распад во 1979 година.

Во 1982 година, Хаген потпишала нов договор со КБС и го издала својот деби-соло албум NunSexMonkRock, кој станал нејзин прв албум во САД. Таа следела со уште два албума: Fearless (1983) и Нина Хаген во Ekstasy (1985), нејзиниот договор со CBS истекол и не бил обновен. Во 1989 година, таа добила понуда за снимање од Меркјури Рекордс . Таа објавила три албуми на етикетата: Нина Хаген (1989), Улица (1991) и Револуционерна балет (1993). Сепак, ниту еден од албумите не постигнал познат комерцијален успех. Хаген го направила своето музичко враќање со објавувањето на нејзиниот албум " Враќање на мајката" (2000).

Покрај нејзината музичка кариера, Хаген била и глас-актерка . Таа напишала три автобиографии : Ich bin ein Berliner (1988), Нина Хаген: Тоа е зошто Дамата е панк (2003), и Bekenntnisse (2010). Таа е исто така забележана за нејзиниот активизам за човекови и животни права.

Животот и кариерата[уреди | уреди извор]

1955-75: Почетокот на животот и кариерата[уреди | уреди извор]

Хаген со Телото на Магди, Манфред Круг и Татјана Арчипова, април 1976 година

Нина Хаген е родена во поранешниот Источен Берлин, Источна Германија, ќерка на Ханс Хаген (исто така позната како Ханс Олива-Хаген), и сценаристката, актерката и пејачката Ева-Марија Хаген. Дедото на нејзиниот татко починал во концентрациониот логор Саксенхаузен (нејзиниот татко бил евреин ). [1] Нејзините родители се развеле кога имала две години и во растењето, ретко го гледала својот татко. На четиригодишна возраст, почнала да го изучува балетот и се сметала за оперска чудо од времето кога имала девет години.

Кога Хаген имала 11 години, нејзината мајка се оженила со Волф Биерман, анти-основач и пејач и текстописец . Политичките ставови на Биерман подоцна влијаеле врз младата Хаген. Хаген го напуштила училиштето на шеснаесет години и отишола во Полска, каде што ја започнал својата кариера. [2] [3] Таа подоцна се вратила во Германија и се приклучи на насловната група, Фриценс Дамферберб ( Fritzen's Steamboat Band ), заедно со Ахим Менцен и други. Таа додала песни од Џенис Џоплин и Тина Тарнер на "дозволените" сет листи за време на емисии. Од 1972 до 1973 година, Хаген се запишала во програмата за изведба на куршуми во Централното студио за светлинска музика во Источен Берлин. По дипломирањето, таа се приклучи на групата Aутомобили.

Во Источна Германија, таа настапила со бендот Aутомобили, станувајќи една од најпознатите млади ѕвезди во земјата. Нејзината најпозната песна од почетокот на нејзината кариера била " Du hast den Farbfilm vergessen ", суптилен копа потсмевајќи ја стерилната, сива, комунистичка држава ", [4] во 1974 година Хаген изведувала комични песни како "Хатчи-Валдера" и "Беше ден" во телевизиското шоу на Карел Гот во Слани . [5] и "Wir tanzen Tango" во 1976 година. [6] Нејзината музичка кариера во ДДР бila прекината, кога таа и нејзината мајка ја напуштиle земјата во 1976 година, по протерувањето на нејзиниот очув.

1976-79: Миграција во Западна Германија и Нина Хаген Бенд[уреди | уреди извор]

Околностите околу емиграцијата на семејството биле извонредни: Бирман добиla дозвола да изврши телевизиски концерт во Келн, но не дозволил повторен премин на границата кон неговата усвоена матична земја. Хаген поднела барање за напуштање на земјата. Во неа, таа тврдела дека е биолошка ќерка на Бирман, и се заканувала дека ќе стане следниот Волкот Бирман, ако не и дозволат да се придружи на нејзиниот татко.   Само четири дена подоцна, нејзиното барање било дадено,[се бара извор] и се населила во Хамбург, каде што била потпишана на издавачката куќа на CBS . Нејзината етикета ја советувала да се приспособи кон западната култура преку патување, а таа пристигна во Лондон за време на височината на движењето на панк рок . Хаген брзо се зафатил со кружница во која се вклучени Решетки[се бара извор] и Секс пиштоли .[се бара извор] [ бара извор ] Назад во Германија до средината на 1977 година, Хаген го формирала Нина Хаген бендот во округот Кројцберг во Западен Берлин . Во 1978 година го издадоа својот деби албум, Нина Хаген Бенд, во кој се вклучи и синглот "ТВ-Готцер" (наслов на "Белите панцири на допир" од The Tubes, иако со сосема различни германски текстови) и "Auf" m Bahnhof Zoo ", во врска со Западен Берлин тогашниот позната ОК станица Берлин Zoologischer градина . Албумот исто така вклучуваше и верзија на "Rangehn", песна што претходно ја сними во Источна Германија, но со друга музика.

1980-88: Меѓународен чекор напред[уреди | уреди извор]

Хаген во 1980 година

Европската турнеја со новиот бенд во 1980 година била откажана, а Хаген се свртела кон САД. Едно ограничено издание 10-инчен EP бил објавен на винил тоа лето во САД. Две песни од нејзиниот прв албум Нина Хаген Бенд беа на страната "А", а две песни од нејзиниот втор албум Unbehagen биле на страната " Б" . Сите четири песни беа испеани на германски, иако две имаа англиски наслови, а другите две беа корици од песни на англиски јазик со нови германски текстови.

Во крајот на 1980 година, Хаген открил дека е бремена, а таткото бил Фердинанд Кармелк, [7] и се преселила во Лос Анџелес. Нејзината ќерка, Косма Шива Хаген, е родена во Санта Моника на 17 мај 1981 година. Во 1982 година, Хаген го издала својот прв албум на англиски јазик : NunSexMonkRock, дисонантен микс на панк, фанк, реге и опер. Таа потоа отиде на светска турнеја со Непроблемниот оркестар.

Во 1983 година го издала албумот Angstlos и имала мала европска турнеја. Во тоа време, јавните настапи на Хаген често вклучувале дискусии за Бога, НЛО, нејзините општествени и политички верувања, правата на животните и вивисекцијата, како и тврдењата за вонземјани. Англиската верзија на Angstlos, Fearless, генерирала два клучни хитови во Америка, " Зара " (наслов на Зара Леандер (бр.   45 САД) песната "Ich weiss, es wird einmal ein Wunder geschehen") и диско / панк / оперска песна " Њујорк Њујорк " (бр.   9 САД). Во текот на 1984 Хаген поминала многу време во Лондон и Велика Британија врз основа списанието MusicSzene главен уредник Вилфред Rimensberger, во врска со Spree филм, произведена првата ТВ функција на неа и она што било останато од 70 панк движењето во Лондон предизвикани од страна на уметникот и модел Френки Штајн .

Хаген во 1985 година

1989-94: Нина Хаген, Улица и револуција[уреди | уреди извор]

Во 1989 година, Хаген го издаде албумот, Нина Хаген, која беше поддржана од друга германска турнеја. Во 1989 година имала врска со францускиот шминкер Франк Шевалиер, која го родила нивниот син Отис Шевалиер-Хаген (1990). [8]

1995-99[уреди | уреди извор]

Во 1998 година Хаген ја снимил официјалната химна на клубот Ејзерн Унион за ФК Унија Берлин

Во мај 1996 година, таа се омажила за Дејвид Лин, кој е петнаесет години помлад, но се развела во почетокот на 2000 година. Во 1997 година соработувала со германскиот хип хоп музичар Томас Д. Во 1998 година, Хаген стана домаќин на неделна научна фантастика шоу на британскиот Sci-Fi Channel, ио повлече на уште една турнеја низ Германија. Во 1999 година, таа го објави посветениот албум Ом Намах Шивај, кој беше дистрибуиран исклучиво на интернет и вклучувал неизвалкана музичка верзија на мантрата Харе Кришна (во реалниот живот таа верувала дека хинду инкарнација на Господ Вишну познат како Кришна е "кралот на Ерусалим '. Кришна понекогаш се нарекувала "Христос"). Таа исто така обезбедила вокали за "Сведок" и "Берит" на Адиос на КМФДМ .

Исто така во 1998 година, таа ја сними официјалната химна на клубот (Eisern Union!) За ФК Унија Берлин и четири верзии биле издадени на CD сингл од GIB Music и Distribution GmbH.

Во 1999 година, таа ја игра улогата на Силија Пејхум во Операта "Трипати" од Курт Вајл и Бертолт Брехт, заедно со Макс Раабе . Таа, исто така, редовно изведува песни од Курт Вајл, Ханс Ајслер и Пол Десау поставени на текстовите на Брехт.

2000-09: Враќање на мајката[уреди | уреди извор]

Хаген настапи во Данска, октомври 2003 година

Во 2000 година, нејзината песна "Schön ist die Welt" стана официјална песна на Експо 2000 . Друга корица на песната Зара Леандер "Дер ветер хет мир ер Лејд ерзхелт" беше ситни хит истата година. Албумот " Враќање на мајката" бил издаден во февруари 2001 година, придружуван од уште една германска турнеја. Хаген, поддржувач на негативата против ХИВ / СИДА, ја напиша песната "Рачнина" на албумот " Враќање на мајката" за Кристин Маџоре . [9] [10] Во 2001 година соработувала со Розенстолц и Марк Алмонд на синглот "Вкупно затемнување" / "Die schwarze Witwe", која стигнала до бр.   22 во Германија. На 14 октомври 2002 Нина ја погоди Москва со доаѓањето таму со нејзиниот концерт, додека интервјуата со ексцентричната пејачка беа емитувани на многу ТВ-канали.

2010-денес: Личен Исус и Волксбит[уреди | уреди извор]

По четиригодишен период, нејзиниот следен албум, Личен Исус, беше објавен на 16 јули 2010 година, а потоа следувал Волксбит, објавен на 11 ноември 2011 година.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Нина Хаген Бенд (1978)
  • Unbehagen (1979)
  • NunSexMonkRock (1982)
  • Бестрашен / Angstlos (1983)
  • Нина Хаген во екстази / Во екстаза (1985)
  • Нина Хаген (1989)
  • Улица (1991)
  • Револуционерна сала (1993)
  • FreuD euch / BeeHappy (1995)
  • Ом Нама Шивај (1999)
  • Враќање на мајката (2000)
  • Биг Бенд Експлозија (2003)
  • Irgendwo auf der Welt (2006)
  • Личен Исус (2010)
  • Volksbeat (2011)

Филмографија[уреди | уреди извор]

  • Heiraten / Weiblich (1975)
  • Heute ist Freitag (1975)
  • Liebesfallen (1976)
  • Unser stiller Mann (1976)
  • Bildnis einer Trinkerin (1979)
  • Ча-Ча (1979)
  • Pankow '95 (1983)
  • Der Albtraum vor Weihnachten ( The Nightmare Before Christmas ) (1993)
  • Lilien in der Bank (1996)
  • Василиса (2000)
  • 7 Џуџиња - мажи сами по Вуд (2004)
  • 7 Zwerge - Der Wald ist nicht genug (2006)
  • Купување на бендот (2013)
  • Gutterdämmerung (2016)

Види повеќе[уреди | уреди извор]

  • Neue Deutsche Welle
  • Neue Deutsche Härte

Референци[уреди | уреди извор]

  1. Scally, Derek. „'She has calmed down since her baptism'“, The Irish Times, 18 септември 2010.
  2. Canal +, interview
  3. Concert in Gdańsk, 8 August 2009
  4. Metzger, Richard (15 December 2011). „Pre-punk Nina Hagen in East Germany, 1974“. Dangerous Minds. конс. 15 July 2012. 
  5. Karel Gott uvádí Ninu Hagen v divadle ve Slaném Nina Hagen, 1975, YouTube, retrieved 12 December 2017
  6. Wir tanzen Tango Nina Hagen, 1976, YouTube, retrieved 12 December 2017
  7. „Nina Hagen Archiv“. Einfach-nina.de. конс. 15 July 2012. 
  8. 1990 Ninas Sohn Otis erblickt das Licht der Welt (Nina gives birth to son Otis, 1990)
  9. „Aids 'denialism' gathers strange bedfellows“. canada.com. Архивирано од изворникот на 30 July 2014. конс. 8 September 2014. 
  10. „The HIV Disbelievers“. Newsweek. конс. 8 September 2014. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]