Нина Николова

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нина Ванкова Николова е бугарска климатолог и професор на универзитетот во Софија.[1][2][3]

Биографија[уреди | уреди извор]

Николова дипломирала на Универзитетот во Софија во 1991 година, дипломирала географија. Таа ја одбранила докторската дисертација „Промени во температурата на воздухот во планинскиот дел на Бугарија“ [б 1] на 27 февруари 1991.[1][2][3]

Од февруари 1999 година до јануари 2000 година, таа била специјалист во Институтот за метеоролошки истражувања во Tsukuba, Јапонија, каде што спроведе истражување за глобалните и регионалните климатски промени. Од 2001 година била назначена за асистент, а потоа за главен асистент на Катедрата за климатологија, хидрологија и геоморфологија на Геолошкиот и географскиот факултет на Универзитетот во Софија.[1][2][3]

Во 2001 година била назначена за специјалист географ на Националниот институт за метеорологија и хидрологија при Бугарската академија на науките. Од април 2008 година е доцент,[1][2][3] и во 2018 година станала професор.

Таа е уредник на меѓународни списанија „ Географика Паноника“, „ Форум географија“, „ Акта хидрологика Словача“, „ Билтен на српското географско друштво “ и на „ Географско друштво на Република Српска“. Таа е член на Меѓународната асоцијација за урбана клима и Меѓународната асоцијација на геоморфолози во Бугарија.[1][2][3]

Таа е автор или соавтор на над 70 статии, студии, извештаи и учебници.[1][2][3]

Белешки[уреди | уреди извор]

 

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Топлийски, Димитър. „Рецензия от проф. дгн Димитър Топлийски“ (PDF) (бугарски). Софийски университет. Посетено на 2019-05-19. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Топлийски“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Матеева, Зоя. „Рецензия от проф. д-р Зоя Матеева“ (PDF) (бугарски). Софийски университет. Посетено на 2019-05-19. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Матеева“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Христова, Нели. „Рецензия от проф. д-р Нели Христова“ (PDF) (бугарски). Софийски университет. Посетено на 2019-05-19. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Христова“ е зададен повеќепати со различна содржина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.