Нимфенбург (замок)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот Панорама Нимфенбург гледан од паркот

Замокот Нимфенбург се наоѓа во западниот дел на Минхен во областа на Нојхаузен-Нимфенбург . Таа сочинува единица заедно со замокот парк Nymphenburg и мали паркови замоци. Тој е еден од најголемите кралски замоци во Европа кој во денешно време е многу посетена туристичка атракција. Големината на овој замок ги надминува дури и Версај со 632 метри (север-југ). Можно е посетителот кој се приближува да ја разгледа целата должина на замокот. Замокот со векови бил летната резиденција на Вителсбахер .