Нимесулид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нимесулид
Nimesulide.svg
Систематско (IUPAC)
N-(4-Nitro-2-phenoxyphenyl)methanesulfonamide
Клинички податоци
Заштитени имињаВентор, Нимер, Ефридол
AHFS/Drugs.comInternational Drug Names
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • prescription only
Начин на
примена
By mouth, rectal, topical
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините>97.5%
МетаболизамHepatic
Полувреме на елиминација1.8–4.7h
ЕкскрецијаRenal (50%), fecal (29%)
Назнака
CAS-број51803-78-2 Yes check.svgОк
ATC кодM01AX17 M02AA26
IUPHAR/BPS7401
DrugBankDB04743 X mark.svgН
ChemSpider4339 Yes check.svgОк
UNIIV4TKW1454M Yes check.svgОк
KEGGD01049 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:44445 X mark.svgН
ChEMBLCHEMBL56367 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC13H12N2O5S
Моларна маса308.311 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (што е ова?)  (провери)

Нимесулидот е нестероиден антиинфламаторен лек (НСАИЛ) кој има аналгетски и антипиретски особини. Неговите одобрени индикации се третман на акутна болка, симптоматски третман на остеоартрит, и примарна дисменореја кај адолесценти и возрасни над 12 години. Делува преку повеќе начини и се карактеризира со брза појава на дејство.

Делува преку блокирање на произведувањето на простагландини (хемиски супстанци поврзани со појава на болка), и со тоа ја намалува болката и воспалението.