Николија Јовановиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Николија Јовановиќ (Загреб, 19 октомври 1989 година) е српска пејачка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Николија е родена во Загреб. Нејзината мајка е позната народна пејачка Весна Змијанац, а нејзин татко е Владо Јовановиќ, поранешен маркетинг директор на ПГП РТС. Студираше во Атина, каде дипломираше на Американскиот универзитет за меѓународен бизнис на возраст од 23 години.[1]

Во 2011 ја сними нејзината прва песна наречена Никол, дует со DJ Кас Луда 2 ноќ (Crazy Tonight). Во јули 2013 година ја сними својата втора песна, дует со Ана Николиќ "Милион долари". На првиот ден од песната, Јутјуб имаше 85.000 прегледи, но подоцна беше забранет за малолетници. Потоа следеше дует "Чао Здраво" со Теча, а подоцна и четвртата песна "Николија". 31 август 2014 беше пуштена и новата песна, во соработка со Елитни Одреди и DJ Млаџа "Алкохол литар". 3 октомври Николија Јовановиќ ја објави песната "Како по мене", за која постави провокативен видео спот, потоа во 2015 "Опасна игра" и "Љубовен манекен". 18 јули 2016 ја претстави новата песна и видео спот "Никој како ние". На 14 октомври 2016 претстави три нови песни и спотови "101 пропуштен повик", "Пукај поради нас" и "Плаво море". На 9 март 2017 ја претстави новата песна и спот "Промени ми планови", потоа на 21 јули ја објави песната "Лошо момче".

Во брак е со пејачот на поранешната група Елитни Одреди, Релја Поповиќ со кој ја имаат нивната ќерка Реа.

Учествуваше во Survivor Serbia VIP: Филипини и во првата сезона на српската верзија на Танц со ѕвездите.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студио албуми[уреди | уреди извор]

  • №1 (2016, Градски рекорди)

Песни[уреди | уреди извор]

  1. Чао здраво (со Теча) (2013)
  2. Милион долари (со Ана Николиќ) (2013)
  3. Николија (2013)
  4. Алкохол литар (со Елитни Одреди) (2014)
  5. Како по мене (2014)
  6. Премија (со Дадо Полумента) (2014)
  7. Опасна игра (2015)
  8. Љубовен манекен (2015)
  9. Никој како ние (2016)
  10. 101 пропуштен повик (2016)
  11. Пукај за нас (2016)
  12. Плаво Море (2016)
  13. Промени ми планови (2017)
  14. Лошо момче (2017)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Nikolija Jovanović“. конс. 8. 8. 2014.