Никола Алтиев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Никола Алтиев е роден во Велес, Македонија. Основно образование, гимназија и факултет, завршува во Скопје. Најпрво работи како професор по литература, а потоа долго време работи како раководител на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ и „Страшо Пинџур“.

Од областа на библиотекарството има објавено седум книги и над триста трудови, натписи и др. Поезија за деца и возрасни има објавувано во повеќе весници и списанија во Македонија. Бил главен уредник на списанието “Библиотечен спектар“. На анонимен конкурс на манифестацијата “Гоцеви денови“, за поезија има добиено втора награда.

Досега ги има објавено стихозбирките: