Никола Јанев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Никола Јанев
Роден 1875
Охрид, Кралството Југославија Кралството Југославија
Починал 1958
Охрид, НР Македонија НР Македонија

Никола Јанев (Охрид, 1916 - Охрид, 1986) — македонски публицист.

Завршил право во Белград, и уште како студент почнал да објавува написи во тогашните весници. Тема на неговите репортажи се луѓето и настаните во неговиот роден град. Дел од неговото творештво му е објавено посмртно во книгата „Маргиналии за мојот град“, издадена во 1998 г.