Никаре

Од Википедија — слободната енциклопедија
Никаре I
Никаре
Картуш на Никаре од Кралски список од Абидос.
Фараон на Египет
ВладеелUnknown, Осма египетска династија
ПретходникНеферкамин
НаследникНеферкаре Тереру

Никаре (исто така Никаре I) бил древно египетски фараон од Осмата династија во првиот ран преоден период (2181-2055 п.н.е.), во време кога Египет можеби бил поделен меѓу неколку политички партии. Според египтолозите Ким Рихолт, Јирген фон Бекерат и Дарел Бејкер тој бил деветтиот крал на осмата династија.[1][2][3] Градот од кој владеел Никаре би требало да е Мемфис.

Потврда[уреди | уреди извор]

Никаре е познат само од Краллскиот список од Абидос, кралски список запишан во времето на Сети I, каде што неговото име се појавува на 48 влез. Никаре, исто така, можеби е споменат на Торинскиот канон, но неговото име и времетраење на владеењето се изгубени во голема лакуна што ги погодува кралевите 2 до 11 од осмата династија.[1]

Артефакти[уреди | уреди извор]

Според египтологот Петар Каплони, еден цилиндричен печат можеби го носи името на Никаре и на тој начин може да биде единствената потврда на овој крал од негово време.[2][4]

Златната плакета, која сега се чува во Британскиот музеј, го содржи неговото име заедно со името Неферкамин, но сега се верува дека овој предмет е фалсификат од поново време.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Kim Ryholt: "The Late Old Kingdom in the Turin King-list and the Identity of Nitocris", Zeitschrift für ägyptische, 127, 2000, p. 99
  2. 2,0 2,1 Darrell D. Baker: The Encyclopedia of the Pharaohs: Volume I - Predynastic to the Twentieth Dynasty 3300–1069 BC, Stacey International,
  3. Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen, Münchner ägyptologische Studien, Heft 49, Mainz : P. von Zabern, 1999, ISBN 3-8053-2591-6, available online Архивирано на 22 декември 2015 г. see p. 66-67
  4. Peter Kaplony: Die Rollsiegel des Alten Reichs, vol. 2: Katalog der Rollsiegel, (= Monumenta Aegyptiaca. Vol. 3), La Fondation Égyptologique Reine Élisabeth, Brüssel 1981, issue 144.
  5. „Gold plaque EA 8444 in the British Museum“. Архивирано од изворникот на 2018-03-15. Посетено на 2019-06-18.