Нида (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нида е десна притока на реката Мајна во Хесен .

Таа извира од Вогелзберг на планинскиот венец Тауфштајн во близина на градот Шотен, тече низ браната Нидастаусе, и градовите Нида, Нидатал, Карбен и Вилбел . Во Хархајм таа стигнува до градскиот дел на Франкфурт на Мајна и по 90 километри влегува во главниот град Хохст во Франкфурт.

Во 1920-тите и 1960-тите, протоката на Нида била регулирана за да се намали ризикот од поплави . Оригиналните бројни меандри се претворијле во бескрајнаи, додека коритото беше исправено и подлабоко. Од 1993 година, Нида е делумно реставрирана во неговата природна состојба и велосипедска патека изградена по должината на реката.

Притоките од левата страна се Eichelbach и Нидер и на десната страна на Хорлоф, Ветер, Ерленбах, Ешбах, Калбах, Урселбах, Штајнбах, Вестербах и Зулцбах .

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]