Несмртоносно оружје

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Не-смртоносно оружје)

Несмртоносно оружјеоружје наменето да нанесе болка без да предизвика значителна повреда. Таквото оружје се користи од полицијата и исто така во борбени ситуации за ограничување на ескалација на конфликт каде што искористување на смртоносна сила е забранета или непожелна, каде што ангажманот бара минимални жртви или каде што политиката ја ограничува употребата на конвенционалните сили.