Нефуски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нефуски
Ažbali;[1] Mazoɣ / Maziɣ[2]
Застапен воЛибија
Говорници140.000  (2006)[3]
Јазично семејство
афроазиско
Јазични кодови
ISO 639-3jbn

Нефуски јазик (самонар. Ažbali / Maziɣ / Mazoɣ) — берберски јазик го зборуваат во подрачјето на Нефуските Планини, голема област во северозападна Либија. Негови главни говороници се заедниците ибадитските заедници околу Џаду, Налут (Лалут) and Јефрен[4].

Дијалектот на Јефрен на исток донекаде се разликува од оној на Налут и Џаду на запад. Голем број фрази од старонефуски се појавуваат во ракописите на ибадитите уште во XII век.

Дијалектот на Џаду е опишан во некои детали во Бегино (1931). Мотилински (1898) го опишува дијалектот на Џаду и Налут како што го зборува студент од Јефрен.

Нефускиот споделува неколку иновации со зенетските јазици, но за разлика од овие други берберски видови, тој ги одржува префиксните самогласки пред отворените слогови. На пример, ufəs „рака“ < *afus, наместо зенетското fus. Се чини дека е особено тесно поврзан со сокненскиот и Сиви од исток[5]..

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Provasi, Elio. 1973. Testi berberi di Žâdo (Tripolitania). Annali dell’Istituto Orientale di Napoli 23, p. 503
  2. Beguinot, F. 1931. Il berbero Nefûsi di Fassâṭo. Grammatica. Testi raccolti dalla viva voce. Vocabolarietti. Roma. p. 220
  3. E. K. Brown, R. E. Asher & J. M. Y. Simpson, Encyclopedia of language & linguistics, Volume 1, p.155 (Elsevier, 2006, ISBN 9780080442990)
  4. Nafusi
  5. Nafusi

Надворешни врски[уреди | уреди извор]