Нефролитиаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Нефролитеаза (латински: Nephrolithiasis; бубрежен камен) е болест на бубрегот, поточно на меките делови на овој орган - чашки, канали - каде што болеста формира цврсти материјални супстанции - од песок до камења со големина од неколку сантиметри, кои обично пречат на правилното функционирање на овој орган.

Микроскопски и макроспопски приказ на дел типични форми на камења во бубрег
Struvite crystals dog with scale 1.JPG Surface of a kidney stone.jpg Calcul.jpg Nierensteine hg.jpg Nephrolith 01.jpg

Етологија[уреди | уреди извор]

Причините сè уште не се изјаснети, стручњаците се согласуваат дека станува збор за нарушена или погрешно размена на материите.

Таа може да биде:

  • внатрешна: поврзана со особеностите на поединечниот организам, или
  • надворешна: определена од режимот на исхрана.

Кристалите, кои ги образуваат бубрежниот песок или камења, според хемиски состав, се делат на оксалатни, фосфатна и уратни. Нефролитиазата е најчестото заболувања на бубрезите. Во конкретната смисла за болеста може да се зборува кога се претвори во хронично, т.е. кога песокот и комбинираните од нив "камења" се образуваат редовно.

Симптомите[уреди | уреди извор]

Симптомите се остри колики, повраќање, сеопфатна омалаксаност, крв во урината - која се покажува во крајниот стадиум на болеста, по т.нар. бубрежни кризи, кога организмот ослободува наталожените, во него, кристали.

Превенција[уреди | уреди извор]

Најголемата превенција се сведува на правилна исхрана, во зависност од типот на кристалите, кои се образуваат во урината на човекот. Лекувањето е медикаментозно во острите случаи се бара хируршка интервенција за отстранување на бубрежните камења