Неферкамин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неферкамин
Картуш со името Неферкамин од Кралски список од Абидос.
Фараон на Египет
ВладеелUnknown, Осма египетска династија?
ПретходникМеренхор?
НаследникНикаре?

Неферкамин можеби бил фараон ос Осмата династија на древниот Египет за време на првиот преоден период.

Неговото престолно име „Снеферка“ е потврдено на Кралскиот список од Абидос (бр.47), иако можно е тука да се мисли на името, а хиероглифот О34 ("s") всушност е R22 ("мин"), оттука "Неферкамин". Точното читање на името на овој владетел е дадено заедно со името Никаре, на златна плакета која сега е во Британскиот музеј; сепак, се претпоставува дека овој предмет може да биде фалсификат.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Gold plaque EA 8444 in the British Museum“. Архивирано од изворникот на 2018-03-15. Посетено на 2019-06-17.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Darrell D. Baker: The Encyclopedia of the Egyptian Pharaohs. Volume I: Predynastic to the Twentieth Dynasty (3300-1069 BC). Bannerstone Press, Oakville 2008, ISBN 978-0977409440, p. 262–263.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]