Неферикарева пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Неферикарева пирамида (во  Стар Египет Ба на Неферикаре[1]) била изградена за фараонот Неферикаре Какаи – наречена Neferirkare – во 25-от век пред нашата ера.[2][б 1] Тоа била највисока структура лоцирана на највисоката страна на некрополата Abusir – се наоѓа помеѓу Giza и Saqqara – и уште кули на некрополата денес. Пирамидата е исто така значајна бидејќи нејзината евакуација доведе до откривање на Abusir papyri.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Proposed dates for Neferirkare Kakai's reign: c. 2492–2482 BC,[3][4] c. 2475–2455 BC,[5] c. 2446–2438 BC,[6] c. 2446–2426 BC,[7] c. 2373–2363 BC.[8]

Референци[уреди | уреди извор]

  1. Arnold 2003.
  2. Verner 2001c.
  3. Altenmüller 2001, стр. 598.
  4. Verner 2001c, стр. 589.
  5. Shaw 2003, стр. 482.
  6. Allen et al. 1999, стр. xx.
  7. Lehner 2008, стр. 8.
  8. Dodson & Hilton 2004, стр. 288.