Непрофитна корпорација со јавен интерес

Од Википедија — слободната енциклопедија

Непрофитна корпорација со јавен интерес[1] е вид на непрофитна корпорација основана од државна влада и организирана првенствено или исклучиво за социјални, образовни, рекреативни или добротворни цели од истомисленици и граѓани. Непрофитните корпорации од јавен интерес се разликуваат во законот од непрофитните корпорации со взаемна корист по тоа што се организирани за општа јавна корист, наместо за интерес на нејзините членови. Тие исто така се разликуваат во законот од верските корпорации.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Charity