Прејди на содржината

Непозната жена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Непозната жена
Творец Иван Крамској
Година 1883
Вид Масло на платно
Димензии 75.5 см × 99 см
Место Третјаковска галерија, Москва

Портрет на Непозната Жена, исто така познат како Непозната Жена,[1] Непозната Дама или Туѓинка[2] (рускируски: Неизвестная[3]) е уметничка слика во маслена техника насликана од страна на рускиот уметник Иван Крамској, во 1883 година. Моделот, чиј идентитет е непознат, е жена со "тивка сила и искрен поглед".[4] Сликата е едно од најпознатите уметнички дела на Русија, иако голем број на критичари биле огорчени кога сликата била за првпат изложена осудувајќи го она што го виделе како опис на еден горделива и неморална жена. Нејзината популарност расте со промените во вкусот на јавноста.[5]

Сликата виси изложена во Третјаковската галерија, во Москва, додека претходна верзија, исто така, од 1883 година, е сместена во Домот на културата во Кил.[6]

Сликата е искористена на корицата за некои изданија на толстоевиот роман Ана Каренина.[7] Во 2008, куратор на Гугенхајм, Валери Хилингс забележал дека, "Многу луѓе едноставно мислат дека таа е еден вид како Anna Karenina. Таа има таков вид на посебно чувствуво, она посебно Руство".[8]

  1. Wachtel, 58
  2. "Ivan Kramskoi". russianartgallery.org. Посетено на 17 March 2010.
  3. Hutchings, Stephen C. & Vernitski, Anat. "Russian and Soviet film adaptations of literature, 1900–2001: screening the word". Routledge, 2004. 29. ISBN 0-415-30667-1
  4. Baumgaertner, Margaret Carter (Peggy). "Ivan Kramskoy Архивирано на 24 декември 2009 г. Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. ". American Society of Portrait Artists. Посетено на 17 March 2010.
  5. An Unknown Lady Архивирано на 16 јули 2011 г. Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. . Tretyakov Gallery. Посетено на 17 March 2010
  6. "The collection of the Kunsthalle zu Kiel"
  7. Back Cover – Tolstoy, Leo; Translated by Rosemary Edmonds. Anna Karenin (1978. изд.). Penguin Classics. ISBN 0-14-044041-0.
  8. Benjamin, Scott. "Rethinking Russian Art Архивирано на 26 октомври 2012 г.". CSB News, 8 January 2006. Посетено на 17 March 2010.