Неолитска револуција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Map of Southwest Asia showing the main archaeological sites of the Pre-Pottery Neolithic period, ок. 7500 BC.

Неолитска револуција, или (прва) земјоделска револуција, бил масовниот премин на многу човечки култури од ловци и собирачи на храна на земјоделско производство и постојани населби за време на неолитот, со што се овозможило зголемување на човечката популација.[1] Овие населени заедници им овозможиле на луѓето да набљудуваат и експериментираат со растенијата, учејќи за нивниот раст и развој.[2] Ова ново знаење довело до култивирање на растенијата во земјоделски култури.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jean-Pierre Bocquet-Appel (29 July 2011). „When the World's Population Took Off: The Springboard of the Neolithic Demographic Transition“. Science. 333 (6042): 560–561. Bibcode:2011Sci...333..560B. doi:10.1126/science.1208880. PMID 21798934. S2CID 29655920.
  2. 2,0 2,1 Pollard, Elizabeth; Rosenberg, Clifford; Tigor, Robert (2015). Worlds together, worlds apart. 1 (concise. изд.). New York: W.W. Norton & Company. стр. 23. ISBN 978-0-393-25093-0.
  3. Compare:Lewin, Roger (18 February 2009) [1984]. „35: The origin of agriculture and the first villagers“. Human Evolution: An Illustrated Introduction (5. изд.). Malden, Massachusetts: John Wiley & Sons (објав. 2009). стр. 250. ISBN 978-1-4051-5614-1. Посетено на 20 August 2017. [...] The Neolithic transition involved increasing sedentism and social complexity, which was usually followed by the gradual adoption of plant and animal domestication. In some cases, however, plant domestication preceded sedentism, particularly in the New World.