Неоархеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Да не се меша со археа, и покрај биолошката дискусија која најчесто алудира на единствените животни форми на таа ера, на пр. микроби

Неоархеј (/ ˌniːoʊɑːrkiːən /, исто така, напишан неоархеиски) е геолошка ера во рамките на Археонот Еон.

Неоархејот го опфаќа периодот од 2.800 до 2.500 милиони години - периодот кој се дефинира хронометриски и не се однесува на одредено ниво во рок дел на земјата.

Комплексен живот[уреди | уреди извор]

Во текот на оваа ера, првата еволуирала оксигеничната фотосинтеза, ослободувајќи изобилство на кислород, кој првин реагирал со минерали, а потоа бил слободен да реагира со стакленички гасови во атмосферата, оставајќи ја површината на Земјата слободна да ја зрачи својата енергија во вселената. Ова е познато како катастрофа на кислород што подоцна се случило во палеопротерозојски од отровно издигнување на кислород во атмосферата, ослободен од фотоавторофите кои произведуваат кислород, кој претходно се развил во неоарк.

Континентална формација[уреди | уреди извор]

Во текот на оваа ера, суперконтинетот Киенорленд се формира пред околу 2,720 милиони години.[1]:316

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Bozhko, N. A.. On Two Types of Supercontinental Cyclicity. „Moscow University Geology Bulletin“ том  66: 313–322. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]