Next Time

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Некст тајм)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мартин и Стефан Филиповски
Стефан (лево) и Мартин Филиповски
Биографски податоци
Познат(а) и какоНекст тајм
Роден(а)20 септември 1986
Македонија Скопје, Република Македонија
ЖанровиРок
ЗанимањаПејач
ИнструментиВокал
Период на активност2008 -
Мреж. место[1]

Next Time понекогаш Некст Тајм е етно-поп дуо од Скопје, Република Македонија. Негови членови се двајцата браќа - близнаци Мартин и Стефан Филиповски. Стефан е водечкиот пејач во групата додека Mартин свири на гитара и е придружен вокал. Групата ја претставуваше Македонија на Евровизија 2009 во Москва, Русија.


Историја[уреди | уреди извор]

Некст Тајм се формира на почетокот на 2008 година и потпишаа договор со План Б продукција. Пред тоа настапуваа како бенд на музички фестивали за деца. Откриени биле од композиторот и текстописецот Јован Јованов. Ова македонско дуо во тој период го пуштаат нивниот прв сингл ,,Не верувам во тебе,, во мај 2008 година. Текстот на песната беше напишан од Некст тајм, а песната беше во продукција на Јованов. ,,Не верувам во тебе,, за кратко време се искачи на врвот на музичките листи во македонија и стана хит којшто набрзина ги лансираше Некст Тајм високо на македонската музичка сцена. Бендот исто така сними и спот за песната. Прва појава на Некст тајм на фестивал беше на Првиот музички радио фестивал ,,Ѕвездена ноќ,, во јуни 2008 година. На ,,Ѕвездена ноќ,, дуото ја доби наградата ,,Летен хит на годината,, со нивната втора песна ,,Ме мислиш ли?,,. Два месеци подоцна на Охрид фест, Некст тајм беа избрани за најдобри нови уметници со нивниот трет сингл ,,Ме остави сам да зивеам,,. Најголемиот фестивалски успех на Некст Тајм беше победата во второто полуфинале на Макфест во октомври. Со нивниот нов сингл ,,Без тебе тивко умирам,, тие го освоија второто место во финалето, со само 3 поени помалку од првопласираниот.

На 16-ти Декември 2008 година, Некст Тајм го објавија првиот албум. Тој се состои од 13 песни, од кои две пеа испеани на странски јазик. Една од тие песни беше на англиски - ,,Why did you go,,. Другата песна беше препев на италијанската поп-опера песна ,,Caruso,,. Првите четири синглови беа придружени со спотови. Со објавувањето на нивниот албум тие се стекнаа со голема популарност и станаа значајни уметници на Македонската музичка сцена.

Во февруари 2009 година, Некст тајм се натпреваруваа на Скопје фест, македонски музички натпревар и национален избор за песна за Евровизија, изведувајќи ја песната ,,Нешто што ќе остане,,. Групата победи на овој фестивал и со тоа ја претставуваше Македонија на Евровизија 2009 година во Москва.

На 20-ти септември 2011 година, момците од Некст Тајм, го прославија својот 25ти роденден. Но покрај роденденот, на истиот тој датум во хотелот ,,Александар Палас,, , го промовираа и својот втор студиски албум ,,На крајот од денот,,. Содржи 12 песни, од кои една е дуетска со Тони Зен и една е бонус песна т.е. ремикс на песната ,,На крајот од денот,,. Албумот наиде на позитивни критики, што всушност е круна на нивната работа и вложување во албумот последните 3 години.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • ,,Next Time,, (2008)
  • ,,На крајот од денот,, (2011)

Соло синглови[уреди | уреди извор]

  • ,,Не верувам во тебе,, (2008)
  • ,,Ме мислиш ли?,, (2008)
  • ,,Ме остави сам да живеам,, (2008)
  • ,,Caruso,, (2008)
  • ,,Нешто што ќе остане,, (2009)
  • ,,The sweetest thing that will remain,, (2009)
  • ,,Кога лажеш каде гледаш?,, (2009)
  • ,,Декември,, (2009)
  • ,,Рамо за плачење,, (2010)
  • ,,Убава,, (2010)
  • ,,На крајот од денот,, (2010)
  • ,,Rap & Roll feat. Тони Зен,, (2011)

Спотови[уреди | уреди извор]

Спот Година Режисер
Не верувам во тебе 2008. Фабрика
Кога лажеш каде гледаш 2009.
Нешто што ке остане 2009.
Рамо за плачење 2010. Владимир Митревски-Ѓуле
Недостајеш ми веч 2011.
Rap N' Roll 2012.
Лице од рај 2012. Томато Продукција
Next Time 2013. Томато Продукција
Ја излези Ѓурѓо 2014. Огнен Шапковски
Слушам кај шумат шумите 2017. Огнен Шапковски
Нешто ќе те питам бабо 2019. Огнен Шапковски
Јовка Кумановка 2019. Огнен Шапковски

Награди[уреди | уреди извор]

Радиски фестивал - Ѕвездена ноќ (Јуни, 2008 година)[уреди | уреди извор]

  • Летен хит на годината

ТВ Орбита (Авгист, 2008 година)[уреди | уреди извор]

  • Ѕвездена Орбита На Популарноста

Охрид Фест (Август, 2008 година)[уреди | уреди извор]

  • Најдобри нови уметници

Макфест (Октомври, 2008 година)[уреди | уреди извор]

  • Прво место (полуфинална вечер)
  • Второ место (финална вечер)

МАРС Фестивал[уреди | уреди извор]

  • Хит на 2008 година - ,,Ме остави сам да живеам,,

Скопје Фест (Февруари, 2009 година)[уреди | уреди извор]

Други награди[уреди | уреди извор]

  • Супер ѕвезда - Тин идоли на 2008 година
  • Министерство за култура на Република Македонија - Диплома за признавање

Надворешни линкови[уреди | уреди извор]