Неера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Неера (грчки: Νέαιρα) во старогрчката митологија било име на повеќе личности.

Митологија[уреди | уреди извор]

  1. Нимфа, која со Хелиј ги имала ќерките Лампетија и Фаетуса.[1]
  2. Според Аполодор, таа била ќерка на Переј, сопруга на Алеј и мајка на Ајуга, Кефеј и Ликург. Според Павсаниј, таа била Аутоликова жена.[2]
  3. Една од ниобините ќерки, Ниобида.[2]
  4. Нимфа најада од Едонија во Тракија, омажена за речниот бог Стримон. Најверојатно била океанида и потекнувала од изворот на реката на нејзиниот маж. Според Аполодор, со него ја имала ќерката Евадна.[3]
  5. Нимфа која со Зевс ја имала ќерката Егла.[2]
  6. Нимфа од планината Сипил во Лидија. Таа со Тејодамант, кралот Дриопљани го имала синот Дресеј.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Aleksandrina Cermanović Kuzmanović & Драгослав Срејовић, 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Greek Myth Index: Neaera Архивски примерок на Семрежниот архив (англиски)
  3. theoi.com: Neaira