Прејди на содржината

Небетави

Од Википедија — слободната енциклопедија
Небетави
Египетска кралица-сопруга
Велика кралска сопруга
Дамата на Двете земји
Љубовницата на Горен и Долен Египет, итн.
Небетави пред богот Ре-Хорахти како што е прикажано во нејзината гробница
СопружникРамзес II
ТаткоРамзес II
МајкаНефертари
ВероисповедСтароегипетска религија

Небетави (или Небетауи; „Дамата на Двете земји“) била античка египетска принцеза и кралица, петта ќерка и една од осумте велики кралски жени на фараонот Рамзес II.

Живот[уреди | уреди извор]

Небетави можеби била ќерка на најсаканата сопруга на Рамзес, Нефертари,[1][2] но тоа во никој случај не е сигурно. Таа е прикажана во поголемиот храм во Абу Симбел. На вториот јужен колос пред храмот, Небетави е прикажана во регалијата како за кралица. Небетави е прикажана со перика, прилично едноставен модиј и двојни пердуви. Бинт-Анат (исто така облечена како кралица) стои покрај левата нога на вториот јужен колос, Небетави до десната нога и принцезата Исетнофрет II стои пред колосот.[3]

Небетави се појавува како петта принцеза на парадата на кралските ќерки, прикажана во големиот храм во Абу Симбел. Таа се појавува зад Бинтанат, Бакмут, Нефертари и Меритамен. Принцезите се прикажани како носат систрум.[1][2]

Небетави не е прикажан во помалиот храм во Абу Симбел. Нефертари е прикажана со Меритамен и Хенутави на фасадата на овој храм.[4]

По Бинтанат и Меритамен, таа била третата од ќерките на Рамзес која станала сопруга на нејзиниот татко (евентуално по смртта на Меритамон). Небетави служела како велика кралска сопруга, додека нејзиниот татко влегол во дипломатски брак со Мааторнефер, ќерка на хетитскиот крал Хатузилис III, во 33. година. Небетави и нејзината полусестра Бинтанат ја исполниле обредната улога како египетска кралица.[3] Таа ги носела титулите Дама на Двете земји, Велика кралска сопруга, Љубовница на Горниот и Долниот Египет, Кралева ќерка, Кралева ќерка на неговото тело, неговата сакана.[5]

Смрт и погреб[уреди | уреди извор]

Таа била погребана во гробницата QV60.[1][2] Гробницата била ограбена веќе во антиката и подоцна била користена како христијанска капела.[3] Во една од сцените во гробницата, Небетави носи прилично посебен украс на главата: круна од мршојадец со уреј, на врвот со модиј и држејќи голем број цвеќиња. Оваа специфична шема е потврдена само за кралицата Небетави, кралицата Исет Та-Хемџерт (QV51) и кралицата Тити (QV52). Не е познато кое било прецизното значење на ова парче регалија. Поранешната верзија на оваа круна ја носела принцезата-кралица Ситамун, ќерка-сопруга на Аменхотеп III. Оттука, тоа би можело да биде повикување на нејзината положба како принцеза-кралица.[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. ISBN 0-500-05128-3
  2. 2,0 2,1 2,2 Tyldesley, Joyce. Chronicle of the Queens of Egypt. Thames & Hudson. 2006. ISBN 0-500-05145-3
  3. 3,0 3,1 3,2 Tyldesley, Joyce. Ramesses: Egypt's Greatest Pharaoh. Penguin. 2001. ISBN 0-14-028097-9ISBN 0-14-028097-9
  4. Kitchen, K.A., Ramesside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, Volume II, Blackwell Publishers, 1996
  5. Grajetzki, Ancient Egyptian Queens: A Hieroglyphic Dictionary, Golden House Publications, Лондон, 2005, ISBN 978-0-9547218-9-3
  6. van Sicklen: A Ramesside Ostracon of Queen Isis; Journal of Near Eastern Studies 1974

Надворешни врски[уреди | уреди извор]