Нго Дин Дием

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нго Дин Дием

Нго Дин Дием (3 јануари 1901 - 2 ноември 1963) — политичка фигура од познатата Виетнамска војна. Тој бил поставен од страна на САД за претседател на Јужен Виетнам.

Крвавиот атентат од 1/2 ноември, во кој беа убиени Дием и неговиот брат од страна на американски платеници поради неколкуте во низа нерационални и штетни потези за американската политика. Подоцна САД јавно изразија сочувство. Парадоксално е што Џон Ф. Кенеди, заговарачот на овој настан, 20 дена подоцна самиот загина во друг атентат.