Нгероанско-витијаски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нгероанско-витијаски јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Нгероанско-витијаските јазици сочинуваат јазична група која е дел од западноокеанските јазици од семејството на австронезиски јазици.

Класификација[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици:[1]

Според анализата од 2008 година на Базата на основни австронезиски зборови[2] ја поддржува класификацијата со 85% веродостојност, но не ги вклучува витијаските јазици, а го вклучува нумбамскиот јазик.

Во анализата не биле вклучени:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lynch, John, Malcolm Ross & Terry Crowley. 2002. The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon Press.
  2. Austronesian Basic Vocabulary Database

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]