Нгероански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нгероански јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:
баријајски
туамски
Ethnologue:2164-16

Нгероанските јазици сочинуваат јазична група која е дел од подгрупата на нгероанско-витијаски јазици, од групата на западноокеански јазици од семејството на австронезиски јазици.

Јазици[уреди | уреди извор]

Во оваа група се наоѓаат следниве јазици[1]:

баријајски
баријајски јазик, ковеански јазик, лусиски јазик, малаламајски јазик
туамски
гитуански јазик, мутуански јазик


Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]