Национално народно собрание

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Национално народно собрание
全国人民代表大会
Чуенгуо женмин дајбјао дахуј
XII Национално народно собрание
I пленарна седница
Coat of arms or logo
Вид
Видеднодомен
Водство
ПретседателЏанг Деѓанг, КПК
од 14 март 2013
I ПотпретседателЛи Џенгуо
Генерален секретарВанг Чен
Состав
Членови2.987
12th National People's Congress (NPC).svg
Партии
Избори
Последни избори5–17 март 2013
Зборно место
GreatHall auditorium.jpg
Голема народна сала, Пекинг
Мрежно место
npc.gov.cn
Народна Република Кина
National Emblem of the People's Republic of China.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Кинадруги земји
 Портал „Политика“

Националното народно собрание (кинески: 全国人民代表大会; пинјин: Quánguó Rénmín Dàibiǎo Dàhuì), скратено: ННС (人大; Rén-Dà) — еднодомниот законодавен дом (парламент) на НР Кина. Заседава во Големата народна сала во Пекинг и има 2.987 пратенички места. Со тоа е најголемиот парламент во светот.[1] ННС заседава секоја година заедно со Народното политичко советодавно собрание (НПСС), чии членови претставуваат разни општествени групи. Овие две тела заедно се нарекуваат „лиангхуј“ (две средби) и играат клучна улога во политичкиот живот на земјата.

Во теорија, ННС е највисокиот државен орган во земјата со големи уставно-пропишани законодавни надлежности. Од 1990-тите наваму ННС претставува форум за расправање и усогласување на разликите помеѓу разните делови на партијата, владата и општествените групи. Меѓутоа, и покрај ова, извесни надворешни аналитичари сè уште го сметаат за „партиски апарат за дигање раце“.[2]

Надлежности и должности[уреди | уреди извор]

ННС има низа надлежности и должности, меѓу кои се избирањето на претседателот на државата и одобрување на назначениот премиерот на Државниот совет и работните извештаи на државниот врв. Согласно уставот, секојдневната работа на установата ја врши Постојаниот комитет.

Избирање на пратениците[уреди | уреди извор]

Собранието има околу 3.000 пратеници, кои се бираат за мандат од пет години преку повеќестепен застапнички изборен систем. Пратениците се бираат на покраинските собранија, чиј состав пак се бира на собранија од понизок ранг, и така сè до собранијата што се избираат непосредно од гласачкото тело.

Постојат ограничувања на бројот на претставници. На државно ниво, тоа се 110 кандидати за 100 места, а на покраинско ниво соодносот е 120 кандидати за 100 места. Овој сооднос се зголемува во секој нареден степен assemblies, сè до најдолниот (селска заедница) каде нема ограничувања. Официјалниот став е дека бројот на кандидати треба да е поголем за 20% до 50% од бројот на пратенички места.

Пратеници на досегашните заседанија[3][4][5][уреди | уреди извор]

Заседание Година Пратеници Број
на жени
%
жени
Малцински
пратеници
%
малцински
I 1954 1226 147 12 178 14,5
II 1959 1226 150 12,2 179 14,6
III 1964 3040 542 17,8 372 12,2
IV 1975 2885 653 22,6 270 9,4
V 1978 3497 742 21,2 381 10,9
VI 1983 2978 632 21,2 403 13,5
VII 1988 2978 634 21,3 445 14,9
VIII 1993 2978 626 21 439 14,8
IX 1998 2979 650 21,8 428 14,4
X 2003 2985 604 20,2 414 13,9
XI 2008 2987 637 21,3 411 13,8
XII 2013 2987 699 23,4

Президиум[уреди | уреди извор]

Президиумот на ННС е тело на ННС со 178 члена.[6] Се состои од виши функционери на Комунистичката партија (КПК), државата, некомунистичките партии (Обединет фронт) и Секинескиот индустриско-трговски сојуз (中华全国工商业联合会), независни членови, началници на државните служби и народните организации, најистакнати членови на сите 35 делегации на заседанијата на ННС (вкл. оние од Хонгконг и Макао) и војската (Народна ослободителна армија).[6] Овој орган ги предлага претседателот и потпретседателот на државата, претседателот, потпретседателот и генералниот секретар на Постојан комитет на ННС, претседателот на Централниот воен комитет и претседателот на Врховниот народен суд. Сите предложени лица потоа одат на гласање пред ННС.[7] Функциите на телото се пропишани во Органскиот закон на ННС, но не и неговиот состав.[7]

Постојан комитет[уреди | уреди извор]

Постојаниот комитет на ННС е траен орган со состав избран од пратениците и се состои од следниве функционери:[8]

  • претседател
  • потпретседател
  • генерален секретар

Досегашни претседатели на собранието[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]Координати: 39°54′12″N 116°23′15″E / 39.90333° СГШ; 116.38750° ИГД / 39.90333; 116.38750