Национални паркови во Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црна Гора има пет национални парка, што зафаќаат околу 10 отсто од површината на земјата. Со нив раководи службата Национални паркови на Црна Гора (Nacionalni parkovi Crne Gore).

Покрај ова, во план е и прогласувањето на планината Орјен и нејзиното подрачје за шести национален парк.[1]

Парковите се следниве:


  Прогласено за светско наследство на УНЕСКО
Име Слика Подрачје (општини) Површина (ха) Прогласен
Дурмитор Durmitor national park montenegro.jpg северозападна Црна Гора
(Жабљак, Шавник, Плужине,
Плевља и Мојковац)
39.000 1952
Биоградска Гора Biogradska suma.jpg североисточна Црна Гора
(Колашин, Мојковац, Беране
и Андриевица)
5.650 1952
Ловќен Lovcen-008-p1010045.jpg јужна Црна Гора
(Цетиње и Будва)
6.220 1952
Скадарско Езеро Westlicher Teil des Skutarisee.JPG југоисточна Црна Гора
(Подгорица, Бар и Цетиње)
40.000 1983
Проклетие Jezerski Vrh (2694) sa Karanfila (2480).jpg источна Црна Гора
(Плав)
16.630 2009

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Prokletije i Orijen postaju nacionalni parkovi посет. 15 април 2013 г

Надворешни врски[уреди | уреди извор]