Национална библиотека на Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Националната библиотека на Романија (романски: Biblioteca Naţională a României) е национална библиотека на Романија. Наменета е да складира сè што е објавено во Романија.

Историја[уреди | уреди извор]

Почетоците на библиотеката се поврзани со библиотеката на Свети Сава Колеџот, која била отворена во 1859 кога 1000 француски тома биле архивирани. По обединувањето во 1859 година, библиотеката добила национален статус (Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală - Национална и централна библиотека). Во 1864 година, библиотеката била именувана како Централна државна библиотека (Biblioteca Centrală на Statului).

Во 1901 година сите збирки биле пренесени во Романската академска библиотека. Како резултат, од 1901 до 1955 година, Романската академска библиотека стекнала национален статус. Во 1955 година, Централната државна библиотека добила статус на национална библиотека. Во 1989 година, по падот на режимот, Централната државна библиотека повторно била го добила статусот национална, Biblioteca Naţională a României.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]