Прејди на содржината

Национален центар за дигитализација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Националниот центар за дигитализација (НЦД) - конзорциум кој што е составен од најважните водечки српски (и поранешни југословенски) културни и научни установи, кои ги анализираат проблемите со дигитализацијата на културното и научното наследство .

Историја[уреди | уреди извор]

Работата за основање на Националниот центар за дигитализација (НЦД) во Србија започнала во 2002 година, со цел да се формира конзорциум составен од водечки културни и истражувачки институции вклучени во дигитализацијата на наследството.

Цели[уреди | уреди извор]

Главните предмети на соработка во НЦД се следниве:

  • Координација на напорите на институциите вклучени во дигитализацијата на културното и научното наследство
  • Воспоставување и промовирање на национална стратегија за дигитализација на културното и научното наследство
  • Истражување, адаптација и имплементација на меѓународните стандарди и протоколи за дигитализација и зачувување на културното и научното наследство на национално ниво. Развој на нови стандарди во области каде што не постојат.
  • Лансирање на дигитализацијата на културното и научното наследство и правење планови за можен процес на миграција кон нови формати и технологии за веќе дигитализирани податоци

Главните активности на НЦД се:

  • Годишни национални конференции Нови технологии и стандарди: Дигитализација на националното наследство
  • Списанието Преглед на Националниот центар за дигитализација, објавено и на хартија и во електронски облик
  • Воспоставување, на национално ниво, предлози за основен сет на стандарди во областа на дигитализацијата на културното и научното наследство
  • Развивање модели на соодветни дистрибуирани информациски системи и специфичен софтвер за реализација на стандардите за дигитализација
  • Соработка со слични институции од странство, особено со иницијативата за дигитализација на Југоисточна Европа (СЕЕДИ).

Проекти[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Југоисточно-европска иницијатива за дигитализација (СЕЕДИ)

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]