Национален парк Шар Планина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Првпат од прогласувањето на Галичица за Национален парк во 1958 година и првпат од осамостојувањето, македонските граѓани добиваат ново природно подрачје со највисока заштита Шар Планина, еден од најголемите планински масиви во Македонија, е прогласена за национален парк. Со 66 гласови „за“ Собранието го усвои законот со кој планинскиот масив се прогласува за национален парк. Со тоа, земјава, првпат од прогласувањето на Галичица за Национален парк во 1958 година и првпат од осамостојувањето, добива ново природно подрачје со највисока заштита Со Шар Планина како четврти национален парк во Македонија се заокружува сложувалката што недостасуваше и во регионот се добива прекугранично заштитено подрачје со вкупна површина од 244.617 хектари. Имено во Косово постои национален парк од 1986 година, а во Албанија постои заштитено подрачје „Кораб-Коритник“ во категоријата парк на природа од 2011 година. На тие подрачја се надоврзува и нашиот Национален парк Маврово, со што целиот простор со извонредни биолошки и естетски вредности може да добие интегрална заштита. Во националниот парк кој вклучува 30 села со нешто повеќе од 2.000 жители се очекуваат голем број придобивки, не само кон зачувување на природата, туку и социо-економски, па дури и демографски.

Името потекнува од планината Шар Планина низ која се протега националниот парк.[уреди | уреди извор]

Географија[уреди | уреди извор]

Хидрографија[уреди | уреди извор]

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Види уште[уреди | уреди извор]