Прејди на содржината

Национален парк Хемис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Врвот Сток Кангри во НП Хемис

Национален парк Хемис е национален парк на височина во Ладах, Индија. Глобално познат по своите снежни леопарди, се верува дека има најголема популација од нив во која било заштитена област во светот. Тој е единствениот национален парк во Индија кој е северно од Хималаите, најголемата нотифицирана заштитена област во Индија (најголемиот национален парк) и е второто по големина соседно заштитено подрачје, по биосферниот резерват Нанда Деви и околните заштитени подрачја. Паркот е дом на голем број видови на загрозени цицачи, вклучувајќи го и снежниот леопард. Националниот парк Хемис е заштитено подрачје на Индија во рамките на палеарктичкото царство, надвор од засолништето за диви животни Чангтанг североисточно од Хемис и предложената област за зачувување на студената пустина Цо Ламо во северен Сиким.

Паркот на север се граничи со бреговите на реката Инд и ги вклучува сливовите Марка, Сумдах и Румбак и делови од венецот Занскар.

Историја[уреди | уреди извор]

Паркот е основан во 1981 година со заштита на сливовите Румбак и Марка, површина од околу 600 км2 . Пораснал во 1988 година на околу 3,350 км2 , со вклучување на соседните земји,[1] пред да се зголеми во 1990 година на 4,400 км2,[2]

Географија и еколошко значење[уреди | уреди извор]

Паркот се наоѓа во рамките на алпскиот степски екорегион Каракорам-Западно Тибетско Плато и содржи борови шуми, алпски грмушки и ливади и алпска тундра од вегетација.

Фауна[уреди | уреди извор]

Паркот е дом на одржлива популација за размножување од околу 200 снежни леопарди, особено во сливното подрачје Румбак. Основата за плен за врвниот предатор во Централноазиските висорамнини е примарно поддржана во Хемис од Аргали (Голема тибетанска овца), Бхарал (Сините овци), Шапу (Ладахи Уриал) и добиток. Мала популација на азиски козорог е присутна и во Хемис. Хемис е единственото засолниште во Индија кое ги содржи Шапу.[3]

Во Хемис се присутни и тибетскиот волк, евроазиската кафеава мечка (загрозена во Индија) и црвената лисица.[4] Малите ги цицачи вклучуваат хималајски мрмот, планинска ласица и хималајски зајак глушец.[5]

Меѓу птиците грабливки забележани овде се хималајските и трансхималајските птици грабливки: златниот орел, мршојадецот и хималајскиот мршојадец.[5] Долината Румбак нуди можности за набљудување птици,[5] вклучувајќи неколку тибетски видови кои не се вообичаени во другите делови на Индија. Овде присутните птици вклучуваат кафеав акцентор, робин акцентор, тикелов лист, шипка со шари, црнокрилести снежни перки, чукар, Блитови брзи, црвеникави чаши, хималајски снежни петли и серин со огнена предница.[5]

Во паркот досега се евидентирани 16 видови цицачи и 73 видови птици.[5]

Флора[уреди | уреди извор]

Хималајска лаванда ( Perovskia atriplicifolia )

Овој регион е во дождовната сенка на Хималаите и нема многу врнежи. Оттука, на пониски височини се застапени суви шуми од смрека, шуми Топола - Врба, субалпски сува бреза - ела. Овде претежно се наоѓаат алпски и степски дрвја. Овие дрвја и грмушки се распространети низ дното на долината. Со оглед на тоа што горните планински падини се влажни, оваа област се одликува со алпска вегетација вклучувајќи ги Анемона, Гентијана, Таликтрум, Лојдија, Вероника, Делфинум, Карекс и Кобресија. Останатите делови на паркот ја поддржуваат степската вегетација во која доминираат Карагана, Артемизија, Стахис и Ефедра, присутни по долните речни текови. Студијата спроведена од CP Kala известува за 15 ретки и загрозени лековити растенија кои растат во паркот, меѓу кои се Acantholimon lycopodioides, Arnebia euchroma, Artemisia maritima, Bergenia stracheyi, Ephedra gerardiana, Ferula jaeschkeana nigeros и Hygeros.[6][7]

Прашања за животната средина[уреди | уреди извор]

Над 1.600 луѓе живеат во границите на паркот, главно сточари кои одгледуваат живина, кози и овци. Ова резултира со значителен конфликт меѓу животните и луѓето во регионот. Снежните леопарди го напаѓаат добитокот, понекогаш убиваат неколку животни од едно стадо во еден лов. Ова се припишува на прекумерното пасење на добитокот. Видена е и штета на посевите предизвикана од бхарал.

Одделот за заштита на дивиот свет, Владата на Џаму и Кашмир е чувар на паркот. Секоја активност во паркот е забранета освен ако не се добие посебна дозвола од Главниот чувар на дивиот свет J&K. Одделот иницираше многу проекти за зачувување на биолошката разновидност и подобрување на руралната егзистенција во Ладах, вклучувајќи го и Националниот парк Хемис, како што се:

 • Проект Снежен леопард за зачувување на целата биосфера на Хималаите. Проектот бил инициран од одделот во 2004 година и бил официјално започнат на 20 февруари 2009 година.
 • Проект за еко туризам Ладах
 • Домашни престои во Ладак: Програма за обезбедување на туристите пристап до домашен престој во резиденциите на локалните селани (извор на дополнителен приход).
 • Водич за природата Обука за образовани невработени млади.
 • Еко кафе за жените Help Group да го водат кафулето и да ги продаваат локалните занаетчиски производи на туристите.
 • Создавање зона на забрана за пасење на домашниот добиток
 • Заштита на добитокот од предатори во областа [4]

Туризам[уреди | уреди извор]

Паркот нуди голем број на правци за пешачење од средината на јуни до средината на октомври; некои од овие патеки за пешачење се меѓу најпопуларните во Ладах. Ова ги вклучува походот во долината Марка и патувањето од Спитук до Сток преку преминот Ганда Ла.[8] Националниот парк Хемис е познат и по планинарските експедиции. Врвот Сток Кангри (6.153 метри ) и врвот Канг Јаце (надморска височина 6.496 метри) се двете планини кои привлекуваат најголем број алпинисти секоја година. Паркот станал популарен и меѓу туристите кои сакаат да го набљудуваат снежниот леопард. Најдобрата сезона за забележување снежни леопарди е кон крајот на зимата. Историскиот манастир Хемис е дом на фестивалот Хемис (Хемис Цечу ) секое лето. Сместувањето е ограничено на кампови, домови за селани и сместување во манастирите.

 • Најблискиот аеродром: Аеродром Лех Кушок Бакула Римпочи, област Лех околу 5 километри подалеку
 • Најблиска железница: Калка, Харајана
 • Најблискиот автопат: автопат Лех-Манали и Националниот автопат 1Д ( Сринагар - Каргил - Лех), и двата во близина на северните граници на паркот
 • Најблискиот град: Има неколку села и гомпаси (манастири) во националниот парк
 • Најблискиот град: Градот Лех е 10 километри северно од паркот.

Контролни пунктови на границите на паркот[уреди | уреди извор]

Во Националниот парк Хемис нема асвалтиран пат. Сепак, неколку нерамни патишта им овозможуваат на локалното население да стигне до нивните села. Има груб пат што го поврзува мостот Чилинг со селото Скиу во долината Марка и уште еден што го поврзува Спитук со Зингчен и селото Румбак. Од страната на Хемис, постои пат што го поврзува Марцеланг со Шанг Сумдо.

Со цел да се заштити националниот парк и неговите активности поврзани со туризмот (пешачење, престој во домот, набљудување на дивиот свет), жителите на регионот побарале во 2018 година да се регулира пристапот на возила до паркот. Од 2019 година, ALTOA (All Ladakh Tour Operator Association) и Одделот за заштита на дивиот свет поставиле контролни пунктови на секој влез во Националниот парк Хемис. Овие контролни пунктови се наоѓаат на Чилинг (на мостот што ја преминува реката Занскар), во Зингчен и во Шанг Сумдо. Надвор од овие контролни пунктови, дозволени се само моторни возила што ги користат селаните кои живеат во паркот. На туристите не им е дозволено да користат моторни возила во паркот, тие треба да се движат пеш. Туристите, исто така, треба да платат такса (наречена „такса за дивиот свет“) кога влегуваат во паркот.

Ганда Ла[уреди | уреди извор]

Ганда Ла
Врвот на Ганда Ла (зимски премин); патот до Скиу
Надм. вис.Неважечка единица
МестоИндија
ВенецХималаи

Ганда Ла (исто така наречена Канда Ла,[9]34°2′29.62″N 77°21′45.42″E / 34.0415611° СГШ; 77.3626167° ИГД / 34.0415611; 77.3626167 ) е висок планински премин сместен на околу 4980 метри надморска височина во Ладах, 23 километри југозападно од Лех, на Хималаите во Индија.[9] Се наоѓа во националниот парк Хемис.[10] и ги поврзува селата од долината Марка со Лех, и редовно се користи од локалното население. Летниот премин е отворен од јуни, а зимскиот премин (половина километар северозападно од летниот премин) е отворен од крајот на април.

Пешачењето во долината Марка го минува преминот на делот помеѓу селата Румбак и Скиу, што обично се прави во рок од 2 дена.[9] Другиот премин на патеката е Гонгмару Ла (Kongmaru La).[9]

Галерија[уреди | уреди извор]

Во културата[уреди | уреди извор]

Во паркот се сместени бројни тибетски гомпи и свети хортини во неговите граници. Тие го вклучуваат познатиот 400-годишен манастир Хемис. Хемис бил дестинација и преку точка на свилените патишта на Тибет. Во моментов во паркот живеат над 1.600 луѓе, а голем број туристи и аџии го посетуваат за време на фестивалот Хемис Цечу.

Манастирот Хемис, стар 400 години, долго време е место за аџилак на тибетските будисти. Меѓутоа, кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, манастирот привлекол одредено внимание поради пишувањата на Николас Нотович, руски аристократ и новинар, кој тврдел дека Исус ги поминал исчезнатите години од својот живот во Тибет и Ладах, поточно во Хемис. . (види Изгубени години на Исус)

Националниот парк, манастирот и засолништето за диви животни Чангтанг биле видно прикажани во наградуваниот документарен филм Возење соло до врвот на светот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Засолниште за диви животни Каракорум
 • Ладното пустинско засолниште за диви животни во Чангтанг

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Encyclopaedic Dictionary of Environment, By G R Chhatwal, D K Pandey, K K Nanda, Published by Anmol Publications PVT. LTD., 1988 (ISBN 8170411009), (ISBN 9788170411000)
 2. „Biosphere Reserves“. General Knowledge Plus.
 3. Wild Sheep and Goats and Their Relatives: Status Survey and Conservation Action Plan for Caprinae By David M. Shackleton, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources Species Survival Commission. Caprinae Specialist Group Contributor David M. Shackleton, Published by IUCN, 1997 (ISBN 2831703530), (ISBN 9782831703534)
 4. 4,0 4,1 Out of the Shadows Архивирано на 21 јуни 2008 г., National Geographic Magazine, June 2008
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Khan, Asif (2016). „Ladakh: The Land Beyond“. Buceros. 21 (3): 6–15.
 6. Kala, CP 2005. Indigenous Uses, Population Density, and Conservation of Threatened Medicinal Plants in Protected Areas of the Indian Himalayas. Conservation Biology, 19 (2): 368-378 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1523-1739.2005.00602.x/abstract
 7. Handbook of National Parks, Wildlife Sanctuaries and Biosphere Reserves in India, By S.S. Negi, Published by Indus Publishing, 2002 (ISBN 8173871280), (ISBN 9788173871283)
 8. „Markha valley trek, Ladakh“.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Trekking in Ladakh (1. изд.). Cicerone. 2012. стр. 339. ISBN 978-1-85284-675-6.
 10. „Hemis National Park on Google Maps“. Посетено на 2016-10-28.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • План за управување со Националниот парк Хемис на висока надморска височина, Jigmet Takpa IFS и Saleem Ul Haq.
 • Национален парк Хемис на висока надморска височина-влада на Џаму и Кашмир, Оддел за заштита на дивиот свет, Оддел за диви животни (LAHDC) Лех-Ладах
 • Четри, Накул. 2003 година.
 • Namgail, T., Fox, JL & Bhatnagar, YV (2004). Сегрегација на живеалиштата помеѓу симпатичните тибетски аргали Ovis ammon hodgsoni и сината овца Pseudois nayaur во индиската трансхималаја. Журнал за зоологија (Лондон), 262: 57-63.
 • Ладах: Земјата и луѓето, од Прем Синг Џина. Објавено од Indus Publishing, 1996 година (ISBN 8173870578 ), (ISBN 9788173870576 )