Национален парк Козара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Национален парк Козара
МСЗП — Категорија II (национален парк)
KozarackiKamen.jpg
Место Босна и Херцеговина
Најблизок градПриедор
Површина175 км2
Воспоставен(а)6 април 1967[1]
Управно телоhttp://www.npkozara.com/

Национален парк Козара — национален парк во Босна и Херцеговина, во ентитетот Република Српска. Националниот парк е близина на градот Приедор.

Општо[уреди | уреди извор]

Паркот, географски и геоморфолошки, припаѓа на припанонското подрачје на Динарите. Површината на националниот парк е 3520 хектари и како национален парк е прогласен во 1967 година. Целта била да се заштитат природните и културно-историските вредности на Козара.

Козара е планина со динамичен релјеф, чии височини не преминуваат од 1000 метри. Пределот е со умерено-континентална клима, со голем број сончеви денови и питоми планински врвови. Од одредени места се гледаат Градишка, Приедор, Козарска Дубица и останатите помали населени места. Во паркот исто така има повеќе избори и речни корита. Централен дел на паркот е пределот именуван како Мраковица, а останати врвови се: Гола планина (876 -{m}-), Рудине (750 -{m}-) Јарчевица (740 -{m}-), Главуша (793 -{m}-), Бешиќа-пољана (784 -{m}-), Врновачка глава (719 -{m}-), Бенковац-Јуришина коса (705 -{m}-), Шупљиковац (652 -{m}-), Зајчев камен (667 -{m}-), Козарачки камен (659 -{m}-).

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]