Национален парк Кахуранги

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Национален парк Кахуранги
Kahurangi National Park
МСЗП Категорија II (национален парк)
[[file:Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svg|284px|Map showing the location of Национален парк Кахуранги
Kahurangi National Park]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“%; left: Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;"><div style="position: relative; text-align: center; left: -Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“px; top: -Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“px; width: Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx; font-size: Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx; line-height: 0; z-index:100;" title="">[[File:Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svg|Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgxШаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx|Национален парк Кахуранги
Kahurangi National Park|link=|alt=Map showing the location of Национален парк Кахуранги
Kahurangi National Park]]
Карта на Нов Зеланд
Најблизок град Карамеа
Површина 4.520 км²
Основан 1996
Надлежен орган Служба за заштита на природата

Националниот парк Кахуранги (англ. Kahurangi National Park) е национален парк во заверозападниот дел на Јужниот Остров на Нов Зеланд. Прогласен е за таков во 1996 г. и зафаќа површина од 4.520 км². Со тоа тој е втор по големина во земјата. Образуван е од поранешниот Северозападен нелсонски шумски парк.

Во паркот се наоѓа ’ртот Кахуранги, кој се смета за граница помеѓу регионите Западно Крајбрежје и Тасман. Значајни Хифиевата патека и планината Овен.

Паркот е под управа на Службата за заштита на природата. Популарни активности во паркот се планинарењето, сплаварењето (т.н. „рафтинг“) и спелеотуризмот (пештерство). Пред подрачјето да стане национален парк, Хивиевата патека била популарна за планински велосипедизам, но тоа повеќе не е дозволено.

Змејолисник (Dracophyllum) во националниот парк Кахуранги

Заштитни иницијативи[уреди | уреди извор]

Покрај постојаната заштитна работа на Службата за заштита на природата, постои и иницијатива на локалната заедница за „имплементирање, во партнерство со Службата за заштита на природата, заштитна стратегија за да се зачуваат и/или врати загрозената флора и фауна во Растителното сливното подрачје на националниот парк Кахуранги. Ова ќе го збогати доживувањето на сите посетители на ова популарно подрачје, и ќе резултира сопоголема распространетост на вредниувањето на паркот кај заедницата и негова поголема употреба.“[1]. „Друштвото има оптегнато стапици во должина од околу 30 км а меѓу нив има по 100 метри простор. Постои и програма за истребување на осите. Дел од програмата на друштвото е и надгледување и контрола на птиците.“ [2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Friends of Flora Incorporated, Mission statement. URL:http://www.fof.org.nz/index-2.html
  2. Туризмот соработува со заштитата на преден план — Bush & Beyond (англиски)