Национален парк Кампиноски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален парк Кампиноски
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Poland Kampinos April 1.jpg
Мочуришта во шумата Кампиноски Kampinoski okragle podstawowe
МестоВојводство на Масови, Полска
Површина385,44 km2 (148,82 sq mi)
Воспоставен(а)1959
Управно телоМинистерство за животна средина

Национален парк Кампиноски (полски: Kampinoski Park Narodowy) е Национален парк во источна-централна Полска, во масовското војводство, на северозападниот дел на периферијата на Варшава. Има договор за сестрински парк со Националниот парк Индијана Дунс, Индијана, САД.

Идејата за создавање парк тука се појавил за прв пат во 1920-тите. Во 30-тите години на минатиот век биле отворени првите шумски резервати: Граница, Сиераков и Замчиско. Денес, овие резервати се многу поголеми и се строго заштитени.

Паркот е создаден во 1959 година, со вкупна површина од 407 км2. Таа ја опфаќа античката шума Капминоски (Puszcza Kampinoska), а во јануари 2000 година, областа била додадена на УНЕСКО листата за биосферни резервати. Паркот сега е малку помал од првичниот, покривајќи 385.44 км2, од кои 46,38 км² е строго заштитена. Заштитната зона околу Паркот опфаќа 377,56 км². Шумите сочинуваат околу 70% од површината на паркот, а најчестото дрво е бор. Симболот на паркот е лосот.

Националниот парк Кампиноски се наоѓа на најголемата клучка на реките во Полска - тука се среќаваат долините Висла, Буг, Нарев, Вкра и Бзура. Нема езера, најголемата река на Паркот е Łасица, притока на Бзура, која делува како воден канал.

Флората на паркот е богата со околу 1245 видови растенија, од кои 69 се заштитени. Пределот на паркот е мешавина од песочни дини и мочуришни земјишта со борови дрвја кои растат на песок и ливади на мочуриштата.

Паркот, заедно со блиската долина на Висла, е важна просперитетна област на многу животни. Според биолозите, има 16.000 видови животни, од кои најбројни се инсектите (2.030 видови) и птиците (200 видови). Експертите на паркот се искусни во областа на повторно воведување на неколку животни - лос (од 1951 година), дабар (од 1980 година) и рис (од 1992 година). 83 видови животни се сметаат за загрозени.

Областа на паркот има богата историја, тука се случиле многу важни настани поврзани со полската историја. Потсетниците за минатото се многубројни и вклучуваат гробници востаници од антируското востание од 1863 година, воени гробишта од полско-германската војна од 1939 година и гробници на припадници на антигермански отпор (1944–45). На гробиштата Палмири лежеле многу жители на Варшава, тајно убиени тука од Германците во годините 1939-1945. Во Желазова Вола на периферијата на Паркот, се наоѓа куќа во вила во која е роден познатиот композитор Фредерик Шопен.

Туристите се добредојдени на патеките за паркирање, возење велосипед, јавање коњи и скијање низ паркот. Може да се користат патеки со вкупна должина од околу. 360 километри. Ентузијастите на велосипедизмот може да ги искористат 200-те км Велосипедска патека Кампиноски. Исто така, постојат 10 едукативни патеки кои воведуваат некои специјално привлечни области.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]