Национален парк Дунав-Драва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Елен во националниот парк.

Национален парк Дунав-Драванационален парк основан во 1996 година и се наоѓа на југозападниот дел на Унгарија. Сегашната површина е 490 квадратни километри и поголемиот дел од местата на националниот парк се сместени во областите на шамаците кај Дунав и Драва, од кои 190 км2 се рамсарски мочуришта. Населението на црн штрк и белоопашест орел се од европско значење. Седум видови безрбетници се наоѓаат само тука во Унгарија. Живеалиштата долж Драва се домаќини на повеќе од 400 заштитени растенија и животни. Видовите ендемични за областите на националните паркови се црн глог и дравски воден молец.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

46°15′00″ N; 18°53′00″ E / 46.25° СГШ; 18.8833° ИГД / 46.25; 18.8833