Национален парк Вестленд Таи Поутини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Национален парк Вестленд Таи Поутини
Westland Tai Poutini National Park
МСЗП Категорија II (национален парк)
[[file:Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svg|284px|Map showing the location of Национален парк Вестленд Таи Поутини
Westland Tai Poutini National Park]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“%; left: Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;"><div style="position: relative; text-align: center; left: -Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“px; top: -Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „[“px; width: Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx; font-size: Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx; line-height: 0; z-index:100;" title="">[[File:Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svg|Шаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgxШаблон:ПолКарта NZ Locator Blank.svgpx|Национален парк Вестленд Таи Поутини
Westland Tai Poutini National Park|link=|alt=Map showing the location of Национален парк Вестленд Таи Поутини
Westland Tai Poutini National Park]]
Карта на Нов Зеланд
Локација Западно Крајбрежје
Површина 1175 км²
Основан 1960
Надлежен орган Служба за заштита на природата

Националниот парк Вестленд Таи Поутини (англ. Westland Tai Poutini National Park) се наоѓа на Јужниот Остров на Нов Зеланд. Основан е во 1960, по повод стогодишнината од европското населување на регионот Вестленд. Зафаќа површина од 1.175 км² и се протега од највисоките врвови на Јужните Алпи, па до диво изолирано крајбрежје.

Паркот има глечери, живописни езера и густа умерена дождовна шума, како и остатоци од стари рударски гратчиња долж крајбрежјето.

Националниот парк Вестленд нуди добар лов на елени, дивокози и тарови. Ловците доаѓаат до непристапните предели со хеликоптер. Спротиводно од мостот на реката Карангаруа, паралелно на неа се извива познатата Коплендска Патека. Покрај планинските пејзажи, во паркот има и топли извори кај Велкам Флет Хат.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]