Национален парк Бикин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален парк Бикин
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Националниот парк Бикин
МестоПриморска Покраина, Русија
Најблизок градХабаровск
Површина11 600 км2
Воспоставен(а)3 ноември 2015 година
Управно телоФедерално државна институција-Бикин

Национален парк Бикин ( руски: Национальный парк Бикин) е еден од националните паркови на Русија и посебно заштитено природно подрачје во Пожарскиот реон во Приморскиот крај на Рускиот далечен исток. Паркот е формиран на 3 ноември 2015 година со декрет на Владата на Руската Федерација во рамките на програмата за заштита и ширење на критично загрозените видови на амурски тигар.[1] Паркот ја вклучува територијата на државниот природен резерват Верхебикински, што е од регионално значење и е дел од територијата на Бикинскаја.[2] Ова е еден од најмладите национални паркови во Русија, а неговата вкупна површина е 11.600 км².[3][4] Територијата на паркот е стационирана во западниот дел на планинскиот масив Сихоте Алин. Надморската височина во паркот варира од локацијата, така што е најниска на 200 м во долината на реката Бикин, а највисока на 1932 метри, на Аника, највисоката точка на Приморскиот крај .

Цели и задачи[уреди | уреди извор]

Паркот е формиран за да ги реши следниве проблеми [4] :

 • Зачувување на единствени природни локации
 • Зачувување на историски и културни локации, заштитата на живеалиштата и традиционалниот начин на живот на домородните народи ( Удегејци и Нанајци )
 • Еколошко образование на населението и создавање услови за регулиран туризам и рекреација
 • Државен надзор на земјата со цел да се заштити и зачува подрачјето

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Врвот Анит, највисоката точка на Приморскиот крај
Река Бикин во рамките на паркот

Територијата на националниот парк е едно од последните природни живеалишта на амурскиот тигар, каде што живеат 10% од светската популација од овој вид.

Во паркот се наведени 51 вид цицачи како лос, дива свиња, срна, црвена лисица, тигар, кафеава мечка и хималајска кафеава мечка, самур, бизон, бизамски стаорец и многу други. 194 видови птици живеат во подрачјето на националниот парк, а најмалку 9 од нив се запишани во Црвената книга на Русија, како што се црниот штрк, Mergus squamatus, Bubo blakistoni и други. Во паркот се наведени и 10 видови влекачи, 7 видови водоземци и 26 видови риби.[5]

Растителноста е претставена со листопадни шуми и широколисни кедрови шуми, а поради оваа распространетост, голем број видови цицачи живеат во шумските делови на националниот парк . Шумите околу реката Бикин се пример за мешана растителност на север и југ од паркот. Во северното подрачје растат растенија како кедар, бреза, јасен, орев и други, додека на југ растат женшен, Eleutherococcus, Rhododendron dauricum, киви и аралија.[5]

Клима[уреди | уреди извор]

Во областа на националниот парк доминира умереноконтинентална клима, со големи разлики во температурата, со топли и влажни лета и студени зими.[6]

Население[уреди | уреди извор]

Тунгуско- манџурските народи Удегејци и Нанајци живеат во просторот на Националниот парк Бикин и неговата околина. До крајот на XIX век, Удегејците не биле квалификувани како народ, тие и Нани се сметале за еден народ.[7] .

Материјалната и духовната култура на бикинските Удегејци и Нанајци има многу заедничко, бидејќи пред многу години се настанати во ова подрачје. Древното население кое живее во Приморскиот крај се занимава со лов, риболов, собирање овошје и многу традиционални занаети на овие простори уште од дамнешни времиња.

Во областа на Националниот парк Бикин, се наоѓаат природни и историски знаменитости кои бикинските Удегејци и другите мали народи од Приморскиот крај многу ги почитуваат, а тоа се древни населби, стари мелници и многу други градби кои се составен дел од културата и историјата на народите на овие простори. За Удегејците, амурскиот тигар е свето животно.[8]

Управување со паркот[уреди | уреди извор]

Заедно со заштита на природата и екотуризмот, инфраструктурата на паркот се развива на начин наменет за заштита на начинот на живот на Удегејците и Нанајците. Се проценува дека 600 домородни жители на оваа област живеат со традиционален начин на живот и се занимаваат со риболов, лов и собирање пињоли. За време на зонирањето на паркот за различни начини на користење (зачувување, научно истражување, екотуризам и др.), Владата на Руската Федерација се обврза дека 68% од земјиштето ќе остане на располагање за традиционална употреба на луѓето што живеат тука.[9][10]

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „Фонд по охране амурских тигров создан в РФ по инициативе Путина“. Посетено на 14. 9. 2016.. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 2. Программа «Амурский тигр»
 3. „АНО «Центр по изучению и сохранению популяции амурского тигра»“. Архивирано од изворникот на 2021-06-10. Посетено на 2021-02-23.
 4. 4,0 4,1 Национальный парк Бикин
 5. 5,0 5,1 „Национальный парк «Бикин»“. Архивирано од изворникот на 23. 02. 2018. Посетено на 13. 04. 2018. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 6. „Climate Data, Khabarovsk“. climate-data.org.
 7. „Национальный парк «Бикин»“. Архивирано од изворникот на 04. 04. 2018. Посетено на 13. 04. 2018. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 8. ЭТНИЧЕСКИЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ТУНГУСО -МАНЬЧЖУРОВ О ПРИРОДЕ И ОБЩЕСТВЕ
 9. „November 10 - Bikin National Park“. Архивирано од изворникот на 2016-01-27. Посетено на 10. 1. 2016.. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 10. „Directive Creating Bikin National Park“. Ministry of Natural Resources of the Russian Federation. Посетено на 10. 1. 2016.. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]