Национален парк Беловешка шума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Светско наследство на УНЕСКО
Беловешка шума
Белавеская пушча
Puszcza Białowieska
Назив според описот на списокот
Białowieża National Park
Вид Природно
Критериуми vii
Навод 33bis
Регион по УНЕСКО Европа
Запис
Прогласено 1979 (3то. заседание)
Проширувања 1992

Национален парк Беловешка шума (белоруски: Белавеская пушча) — шума која се наоѓа во Белорусија, на околу 70 километри северно од Брест. Објектот официјално од 1979 година бил вклучен во списокот на УНЕСКО. Претходно, со решение бр. 657 на Советот на СССР, гората била ставена под заштита, на 9 октомври 1944 година, заповед бр. 2252-П од Советот на министрите на СССР од 1957 година, и повторно од Советот на министрите од 1991 година.

Шумата вклучува лабараторија и зоолошка градина каде живеат бизони, коници, дива свиња, лос и други местни животни. Исто така, има и мал музеј, ресторан и бар. Поради недостиг на финансиски средства нема голема туристичка навала на регионот.

Гората е предмет на познатата руска балада „Беловешка шума“ издадена во 1975 година од страна на Александра Пахмутова.