Национален парк Архипелаг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален парк Архипелаг
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Gullkrona-överblick.jpg
Гулкрона, село во Нагу, во рамките на националниот парк
МестоЈугозападна Финска, Финска
Координати59°54′53″N 21°52′39″E / 59.91472° СГШ; 21.87750° ИГД / 59.91472; 21.87750Координати: 59°54′53″N 21°52′39″E / 59.91472° СГШ; 21.87750° ИГД / 59.91472; 21.87750
Површина500 km2 (190 sq mi)
Овластен(а)1983
Посетители53500Предлошка:Sp(in 2009[1])
Управно телоМетхалитус
Мрежна страницаoutdoors.fi/archipelagonp

Национален парк Архипелаг (шведски: Skärgårdshavets nationalpark, фински: Saaristomeren kansallispuisto) е национален парк во Југозападна Финска. Основана е во 1983 година и зафаќа 500 км2 од копнени области,[2] огромна копнена површина со оглед на тоа што областа претежно е надворешен архипелаг со малку острови дури 1 км 2 - и големите се населени и главно во приватна сопственост и со тоа не се дел од националниот парк. На веб-страниците на паркот, тој број е даден како неквалификувана „област“. Тој е дел од Биосферните резервати на УНЕСКО и доби сертификат ПАН Паркови во 2007 година.

Паркот ги опфаќа сите државни земјишни и водни области во сопственост на државата во рамките на границите на областа за соработка околу паркот, што е повеќе или помалку целиот надворешен архипелаг на морето Архипелаг на источната страна на Оландските острови и јужно од на Корпо, Нагу, Паргас и Кимитон главни острови.[3] Резерватот на Архипелашката морска биосфера се состои од областа за соработка на националниот парк и останатите острови во архипелагот Аболанд, достапни само со брод или траект. Овие области се наоѓаат главно во Нагу, Корпо, Хоутскар, Инио, Хитис и јужен Паргас.

Постојат значителни области со традиционални земјоделски предели во рамките на националниот парк. Една од целите на националниот парк покрај заштитата на природата е и заштита на архипелашката култура и различните културни предели. Областа за соработка игра одлично во ова. Националниот парк сам по себе опфаќа околу 2.000 од вкупно 8.400 островчиња и скери во областа на соработка. Поголемите острови главно се во сопственост на нивните жители.

Може да се движи слободно со брод во Националниот парк, со исклучок на некои заштитени области. Шатл-бродовите управуваат со населените острови и многу претприемачи нудат превоз по договор. Кампувањето е дозволено само на определени места (дозволено на приватни земјишта во согласност со слободата на шетање), не заборавајте да го почитувате домашниот мир. Изградба на камперски огнови е дозволена само во одредени места, освен ако не се појави виша сила. Запалување на пожар е забрането ако е во сила предупредување за шумски пожар. Може да се соберат бобинки и печурки. Имајте на ум птици што паѓаат при слетување на островчиња. Островчиња со многу гнезда птици треба да се посетуваат само во есен и зима. Центарот за посети на Сината школка во Каснос (Кимитошн) и центарот на архипелагот во Корпостром (Корпо) нудат информации за морето на Архипелагот и националниот парк Архипелаг. Постојат автобуски врски со обете. Постојат патеки за природата на некои од островите. Постои подводна патека за нуркачи на Стора Хасто во Корпо (и една во поплитка вода за нуркачи).[4][5]

Историја[уреди | уреди извор]

Човекот се населува во Архипелагот[уреди | уреди извор]

Архипелагот Југозападна Финска е населен уште од неолитот (приближно 2000-1300 г.п.н.е.). Богатите природни ресурси ги привлекоа луѓето во пост-глацијалниот архипелаг во камено доба и бронзено време . Балтичкото Море било многу посолено во тие денови, со што меѓу другите риби се нуделе и големи улови на треска во Атлантик. Голема популација на Сива фока ја населувала областа. Луѓето ги користеле богатите популации на морски птици како извор на јајца, месо и надолу. Поради потопла клима, условите за мало земјоделство и сточарство биле дури и подобри од денешните.

Поради пост-глацијалната брана, островите во морето Архипелаг, погодни за живеење, се издигнале од морето и жителите се иселилеподалеку во архипелагот, бидејќи се појавиле доволно големи острови. Земјата сè уште се издига во морето Архипелаг со брзина од приближно 3-4,2 мм годишно.[6] За време на каменото време и бронзеното време, островчињата на денешниот надворешен архипелаг биле на 20-25 метри под нивото на морето. Тогаш надворешниот архипелаг се наоѓал околу сегашните главни острови Нагу, Корпо и Хутскар. Денес, населбата Камено доба на Бетесбергет во општината Драгсфард, од 6000 година пр.н.е., се наоѓа 55 метри над нивото на морето, на пошумените планини. Во старите денови, пејзажот што ги опкружувал нејзините жители бил доста поразличен од денес: населбата се наоѓала на изолиран остров, среде големи области со отворена вода.

Во рамките на реалната област за соработка на Националниот парк Архипелаг, досега не се пронајдени населби од камено време, но има околу четириесет гробишта од бронзеното време и железното време. Две тврдини островчиња од праисториското време се исто така признати во архипелагот, веројатно датираат од железното време. Трговијата, занаетчиството и навигацијата се практикуваа уште во раните времиња, покрај основните извори на егзистенција. Пловидбата започнала во целиот регион на Балтичко Море, најновата во бронзеното време. Југозападниот архипелаг станал дел од културите во регионот на северниот дел на Балтичко Море, кои имаа заеднички средства за егзистенција, употреба на метали и погребни обичаи. Сегашната област на Националниот парк станала населена во железното време (500 пр.н.е.-1150 г. н.е.). Многу антички остатоци од населбите од железното време се пронајдени во областа за соработка на Националните паркови. Анализата на поленот покажало дека земјоделството на крајбрежјето е континуирано од железното време до овие денови. Најкарактеристичните антиквитети на архипелагот се мошти од историското време, од крајот на железното време до 18 и 19 век. Овие недвижни мошти се заштитени и со законот за антиквитети.

Најимпресивните мошти во архипелагот се каирните. Овие корпи се изградени за време на бронзеното време и железното време од камења што „човекот може да ги подигне“. Големината на овие брави варира, пречникот на некои ниски обележја е неколку метри, но некои се долги десетици метри и високи неколку метри. На почетокот на бронзеното време, мртвите тела биле закопани во овие барови, но подоцна станало обичај да се пали мртвото тело. Во некои од гробовите има накит или оружје. Во други, нема артефакти или не се зачувани. Финското народно име за овие каранфили буквално се преведува како „Шпорет на сауна на ѓаволот“.

Гробиштата се наоѓаат во сите делови на архипелагот, на острови со различна големина. Сепак, повеќето баркови првично биле изградени на поголеми острови, кои подоцна станале уште поголеми поради подигнувањето на земјиштето. Честопати местата за погреб се избрани така што тие ќе се издвојуваат од околниот пејзаж, како што се карпести ридови или врвови на островите, со поглед кон морето. Гробиштата во Националниот парк Архипелаг се ниски и прилично мали купишта камења, кои се изградени во близина на највисокото место на островите, но не на самиот врв. Некои гробници се во близина на брегот, а некои се организирани во групи од по неколку обележја. Повеќето гробишта во југозападниот архипелаг, ако не и сите, потекнуваат од железното време. Во рамките на областа за соработка на Националниот парк Архипелаг, повеќето гробници се пронајдени на големите острови Нати и Хитис. Веќе во железното време, овие области се посипуваа со острови, од кои не беше долг пат да се оди на риболов или лов на фоки во надворешниот архипелаг. Оваа област, со поволните природни услови, може да е населена веќе во железното време.

Швеѓаните се населуваат во архипелагот[уреди | уреди извор]

Шведските доселеници се преселиле во областа од Свеланд, јужен Норланд и Гаталанд кон крајот на 13 век, и затоа населението се зголемило неверојатно.[6] Околу половина од селата во сегашната област за соработка со Националниот парк биле населени веќе во средниот век. Населението во архипелагот се зголемувало до средината на 16 век, по што започнало брзо да опаѓа. Природните ресурси не можеле да поддржат повеќе луѓе со техниките од тоа време. Падот бил предизвикан не само од намалувањето на достапните природни ресурси, туку и од војните и болестите. Во почетокот на 18 век Големата северна војна и Црната смрт го отежнале животот во архипелагот.

Нормално, многу археолошки наоди во надворешниот архипелаг имаат врска со риболов како извор на егзистенција. Овие вклучуваат остатоци од „привлекување“ од привремените живеалишта на рибарите, патеки за влечење чамци низ земјата, лавиринти, камени печки и ознаки врежани на карпи. Остатоците од „Томнинг“ се поврзани со засолништа преку ноќ или конструкции за складирање изградени од нашите предци на нивните сезонски патувања по риболов. Бидејќи нивните риболовни патувања биле долги, потребни биле засолништа во тешки услови на архипелагот. Карпестите sидови на овие привремени засолништа беа натрупани на околно ниво, отворени подови, и тие сè уште можат да се видат и денес на многу места. Понекогаш се користеле природни формации, како што се карпи, како дел од засолниште.

Во општината Корпо, на селскиот остров Јrурмо, се наоѓаат некои од најпроучуваните антиквитети во Југозападниот архипелаг: таканаречени монашки прстени. Толкувањето на овие четири камени круга е пробано веќе во 18 век, кога се сомневале дека тие ги направиле монаси од селото Какар. Откриено е дека Францисканците навистина живееле на островот Какар од крајот на 14 век до 1530-тите години. Па може да се случи монасите да ги изградат овие камени прстени на нивните риболовни патувања, на пример. Зошто го сториле тоа, сè уште не е познато. Едно толкување е дека тие се остатоци од еден вид „омаж“.

Во средината на 19 век, животот во надворешниот архипелаг се променил затоа што техничкиот развој го олеснил заработувањето за живеење. Новите методи на риболов, како што се мрежите со куки и лебдат, веќе не бараа заеднички напор од целото село. Нивното распоредување им овозможи на луѓето да живеат надвор од селата. Новите населби доведоа до брз раст на населението. Во почетокот на 20 век, можностите за работа во копното и градовите започнаа да ги привлекуваат луѓето од архипелагот. Најпрво биле напуштени куќите на најсиромашните. Сепак, надворешниот архипелаг сè уште бил населен сè до 1950-тите. Кравите, коњите и овците престанаа да ги пасат островите и поранешните полиња како резултат на емиграцијата. Ова довело до постепено предвидување на поранешните полиња и ливади и до пад на состојбата на зградите во архипелагот.[6] Околу 70-тите години на минатиот век, населението започнало да расте повторно, бидејќи жителите на градот го најдоа „летниот рај“.

Фауна[уреди | уреди извор]

Фауната на Националниот парк Архипелаг е извонредна и добро позната поради истражувањата и редовните следења. Пронајдени се 25 видови цицачи. Најчести се оние: Аплскиот зајак, Црвена лисица, визон и Лос. Бројот на Сивата фока се зголеми во последниве години, цдодека Прстенестата фока се намали од друга страна. Рибниот фонд е голем и најчестиот вид кој вклучува: балтичка харинга, северна штука, Црвеноперка, платика и јагула.

Во Националниот парк се наоѓаат и голем број птици. Бројот на видови за кои се знае дека се вгнездени во националниот парк изнесува 132. Најбројни се видовите: Црвеноклун лебед, Голем корморан, Дива патка, Цуцулеста патка, Голем север нуркач, Среден северен нуркач, евроазиски буковец, Камењарче, Црвенонога тринга, Речна тринга, Обичен галеб, Голем галеб со црна подлога, европски-Сребренест галеб, Бела тресиопашка, европска карпи-треперка, ливадска треперка, Белогаска, славејче, Обично грмушарче, Мало белогушесто грмушарче и Сива врана.

Поретки, но вообичаени гнездечки видови се: Ушестиот нуркач, Дива гуска, Гусковидна патка, Сива патка, Патка лижачарка, белоопашест орел, црн-Мал Тетреб, Среден пескар, Калуѓерка (птица), Шумска шлука, Мал црногрб галеб, Касписка рибарка,Речна рибарка, Голем ушест був, Жолто гушанче , Дамчесто грмушарче и Гавран. Поретки или ретки видови во паркот се меѓу другите:Обичниот свиркач, Бојник (птица), Мала рибарка,Планинскиот був и Блатен був.

[6][7]

Белоопашест орел е симбол на Националниот парк Архипелаг

Отстранување на визон[уреди | уреди извор]

Отстранувањето на визон од Националниот парк Архипелаг било иницирано во 90-тите години од минатиот век и многу видови птици го зголемија својот број и доживеаа подобар успех во гнездувањето како резултат. Од проучуваните 22 видови на архипелашки птици, 14 покажале зголемување на бројот. Некои видови (Цуцулеста патка, Белокрилна црнка) значително се зголемија, а некои покажале пораст во помала мера. Отстранување на визон било иницирано во архипелагот Вано во јужниот дел на Драгсфард во 2006 година. Резултатите покажале дека успехот на гнездење кај некои видови се зголемил многу и брзо.

Врски[уреди | уреди извор]

Главното превозно средство во Националниот парк Архипелаг се шатлови или бродови. Има врска со шатл-брод со сите населени острови во областа на соработка. Островите Холма, Јурмо и Бергам се достапни со шатл-брод и национални паркови кои се нудат на островите. Пристаништа шатл брод на Проствик и Парнас во Нагу и Каснас во Кимитон се достапни по пат и има автобуски врски. Со автомобил можете да стигнете до центарот за посети на Архипелагот Сина мицел и до центарот на архипелагот Корпостром.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Miettinen, Mika 1996: Saaristomeren kansallispuiston eteläosan ja eteläisen Selkämeren pesimälinnusto 1993 година. - Метхалитус, Вантаа.ISBN 951-53-0865-8 (на фински со англиски апстракт)
  • Миетинен, Мика; Стернберг, Торстен и Хагмандер, Јоуко 1997: Одгледување фауна за фауна во Националниот парк на југозападниот архипелаг и во неговата соработка во почетокот на 1970-тите и 1990-тите - Метхалитус. Вантаа.ISBN 951-53-1236-1ISBN 951-53-1236-1 (на фински со англиска апстракција)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Käyntimäärät kansallispuistoittain 2009“. Metsähallitus. Архивирано од изворникот на 2012-10-05. Посетено на September 29, 2010.
  2. The National Park is regulated by these Finnish laws: Lag om Skärgårdshavets nationalpark (645/1982) and förordningen om Skärgårdshavets nationalpark (1123/1994) and the national park's rules and regulations
  3. Map of the cooperation area
  4. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2014-07-15. Посетено на 2014-06-10.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) Archipelago national park rules
  5. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2014-07-14. Посетено на 2014-06-10.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) Archipelago national park activities
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Lindgen, Leif 2000: Island pastures Oy Edita Ab, Helsinki. ISBN 951-37-3272-X Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Island pastures“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Island pastures“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Island pastures“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  7. Mietinen, Mika; Stjernberg, Torsten & Högmander, Jouko 1997: Breeding bird fauna in the Southwestern Archipelago National Park and in its cooperation area in the beginning of the 1970s and 1990s. - Metsähallitus. Vantaa. ISBN 951-53-1236-1