Национален киевско-печерски историски музеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Национален киевско-печерски историски музеј
Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник
Карта
Основан1991
МестоКиев, Украина Украина
ДиректорМарина Громова

Националниот киевско-печерски историски музеј (украински: Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник) е музеј кој се наоѓа во престолнината на Украина, Киев.

Овој музеј претставува најголемиот музејски комплекс во Украина, кој се наоѓа во Киевско-печерската лавра. Во 1926 година од страна на Украинскиот централен извршен комитет била освоена резолуција за признавање на поранешниот пештерски манастир за историски споменик на земјата.

Во текот на Втората светска војна, голем дел од спомениците биле оштетени. Во текот на 1950-1990 имало голема реконструкција, санација и реставрација на целиот комплекс. Во 1990 година објектот бил вклучен во списокот на УНЕСКО, а од 1996 година добил национален статус.