Национален ден на волонтери

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ученичка во Конго му подарува скулптура во чест на Меѓународниот ден на доброволците на еден од доброволците на Обединетите нации.

Меѓународен ден на доброволците за економски и социјален развој (5 декември), попознат како Меѓународен ден на доброволците (МДД),меѓународно одбележување наложено од Генералното собрание на ОН во 1985 година.[1] Нуди можност за организации кои вклучуваат доброволци и поединечни доброволци да го промовираат волонтерството, да ги охрабрат владите да ги поддржат волонтерските напори и да го препознаат волонтерскиот придонес за постигнување на Целите за одржлив развој (ЦОР) на месно, национално и меѓународно ниво.

Меѓународниот ден на волонтерите меѓу другото го слават и многу невладини организации, граѓанското општество и приватниот сектор. Тоа исто така е обележано и поддржано од програмата на Доброволци на Обединетите нации (ДОН или УНВ).

ДОН координира кампања за промовирање на МДД секоја година, надградувајќи го влијанието што доброволците го имаат во заедниците, на национално и на глобално ниво за мир и развој.[2]

Во 2018 г, фокусот на МДД не е само да го слави волонтерството во сите негови аспекти, туку и да ја нагласи улогата што доброволците ја играат во градењето отпорни заедници.[3] Вреди да се напомене дека сегашните проценки ја изедначуваат глобалната волонтерска работна сила со 109 милиони работници со полно работно време. Дури 30 проценти од волонтирањето кое се одвива формално преку организации, здруженија и групи, а 70 проценти се случуваат преку неформален ангажман помеѓу поединци. Севкупно, 60% од неформалните доброволци се жени.

За прославите на МДД во 2021 година, ДОН работеле со агенции на ОН, партнерите, земјите-членки и владите ширум светот за да го препознае и поддржи духот на волонтерството за да создаде повклучена и одржлива иднина за сите – луѓе и планетата. Затоа, пораката од кампањата - „Волонтирај сега за нашата заедничка иднина“.

Позадина[уреди | уреди извор]

Меѓународниот ден на доброволците за економски и социјален развој бил усвоен од Генералното собрание на Обединетите нации преку резолуцијата A/RES/40/212 [4] на 17 декември 1985 година.

Во 2012 година, како одговор на искуствата и препораките кои се развиваат, програмата за Доброволци на Обединетите нации ја предводела петгодишната Стратегија за Меѓународен ден на волонтерството, со цел да ја направи глобално попризната и подалечна сопственост.

Одбележување на Меѓународниот ден на доброволците (IVD) и темите:

МДД се слави секоја година во над 80 земји годишно. Мрежната страница на МДД добива околу 50.000 прегледи на страници секоја година, со околу 150 објавени приказни кои истакнуваат над 50.000 доброволци, фотографии и видеа од прослави ширум светот.

МДД 2021 – „Волонтирај сега за нашата заедничка иднина“

МДД 2021 е насочен на носителите на одлуки повеќе отколку во минатото. Важно е да се интегрираат доброволците и духот на волонтерството во националните и глобалните стратегии за имплементација за да се постигнат ЦОР и да се изгради инклузивен свет. Со волонтирање, луѓето преземаат активности за да го подобрат својот живот и животот на оние околу нив. Затоа, темата била „Волонтирај сега за нашата заедничка иднина“. [5]

МДД 2020 – „Заедно можеме преку волонтирање“

МДД 2020 ја истакнал благодарноста за доброволците и нивните напори за време на пандемијата на COVID-19.[6]

МДД 2018 – „Доброволците градат еластични заедници“

МДД 2018 ги прослави волонтерските напори кои ја зајакнуваат месната сопственост и отпорноста на заедницата во услови на природни катастрофи, економски стресови и политички шокови. Настанот на 5 декември 2018 година се насочил на тоа како доброволците можат да градат отпорни заедници.[7]

МДД 2016 - „Глобален аплауз – подај им рака на доброволците“

Под оваа тема, МДД прикажал глобален аплауз за да ги прослави доброволците насекаде и ги охрабри другите да се приклучат и да придонесат за мирот и одржливиот развој.[8]

Фокус на партнерство и развој[уреди | уреди извор]

Говор на Кофи Анан на Меѓународната година на доброволците 2001.
Доброволци на ОН, месни доброволци, организации кои вклучуваат доброволци, младински организации и агенции на ОН кои присуствуваат на прославата на Меѓународниот ден на волонтерството во 2017 во Непал.

Награда за мрежно волонтирање[уреди | уреди извор]

Традиционално, на Меѓународниот ден на доброволците, Доброволци на ОН повикува на номинации и ја лансира Наградата за мрежно волонтерство на ДОН. Жирито составено од претставници на ДОН и надворешни стручњаци за волонтерство и развојна соработка ги разгледува номинациите и ги избира победниците.

Целта на наградата е да се признае придонесот на мрежните доброволци за постигнување на целите за одржлив развој, да се прикажат многуте начини на кои семрежните доброволци можат да ги зајакнат капацитетите на организациите и да ја покажат разликата што доброволците можат да ја направат во проектите за мир и развој преку споделување на нивните време, вештини и стручност преку интернет.[9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „International Volunteer Day: an overview“. www.unv.org (англиски). Посетено на 11 август 2022.
  2. „About United Nation Volunteers“.
  3. „About the State of the World's Volunteerism Report“.
  4. „A/RES/40/212. International Volunteer Day for Economic and Social Development“. www.un.org. Посетено на 11 август 2022.
  5. „Launch of International Volunteer Day theme 2021 | UNV“. www.unv.org. Посетено на 11 август 2022.
  6. „Launch of International Volunteer Day theme 2020 | UNV“. www.unv.org. Посетено на 11 август 2022.
  7. „International Volunteer Day 2018 | UNV“. www.unv.org (англиски). Архивирано од изворникот на 2021-04-28. Посетено на 11 август 2022.
  8. „International Volunteer Day 2016 | UNV“. www.unv.org (англиски). Посетено на 11 август 2022.
  9. „About the UNV Online Volunteering Award“. Архивирано од изворникот на 2018-10-01. Посетено на 2022-08-11.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]