Прејди на содржината

Нафтен танкер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Танкерот Batilus во 1976 г. сè уште е празен по завршувањето на изградбата, до танкер за полнење гориво. „Батилус“ со товар над 550.000 тона и должина над 400 метри, бил во категоријата супертанкери

Нафтен танкертоварен брод наменет за превоз на нафта како наливен товар. Постојат два главни вида нафтени танкери: танкери за сурова нафта и танкери за нафтени дестилати. Танкер за сурова нафта превозува големи количества нафта од своето производно место до рафинериите.[1] Танкерите за нафтени дестилати обично се многу помали бродови и се наменети да превозуваат петрохемиски производи од рафинериите до потрошувачите.[2]

Нафтените танкери често се класифицираат не само според големината, туку и според насоката. Тие се со големина од внатрешни или крајбрежни танкери со капацитет од неколку илјади носивости (DWT) до гигантски ултраголеми носачи на сурова нафта (ULCC) со капацитет од 550.000 DWT. Танкерите превозуваат приближно 2.000.000.000 тона (2,2 × 10⁹ кратки тона) нафта годишно. Превозот на нафта со цевки е само втор во однос на ефикасноста, при што просечната цена за превоз на нафта со танкер е само 2 до 3 американски центи за 1 американски галон (3,8 л).[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hayler, William B.; Keever, John M. (2003). American Merchant Seaman's Manual. Cornell Maritime Pr. стр. 14. ISBN 0-87033-549-9.
  2. Hayler and Keever, 2003:14-2.
  3. Huber, 2001: 211.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]