Натусиев лилјак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Натусиев|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Натусиев лилјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Натусиев
Вид: Натусиев лилјак
Биномен назив
Натусиев лилјак
Nathusius' pipistrelle
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Pipistrellus
Species:
P. nathusii
Binomial name
Pipistrellus nathusii

Натусиев лилјак ( Pipistrellus nathusii ) е мал лилјак од родот Pipistrellus. Тој е многу сличен на обичната пипестрела и до неодамна бил занемарен во многу области, но сепак е широко распространета низ Европа.Тоа било опишано од двајца германски натуралисти, Александар Кејсерлинг и Јохан Хајнрих Блазиус, и именувано од нив по Херман фон Натусиус, во знак на благодарност за неговата поддршка на нивното истражување.

Опис[уреди | уреди извор]

Должината на главата и телото е 46–55 mm, а распонот на крилата е 220–250 мм. Има должина на подлактицата од 32–40 mm и тежи околу 6–15,5 g. Петтиот прст е подолг од 43 мм.[2] Неговото крзно е средно темно црвено-кафеаво одозгора, често со побледи врвови, а долу е бледо кафеаво. Крзното е подолго и помалку еднообразно обоено од обичната пипестрела. Поголема е и од обичната пипистрела со пошироки крилја. Лицето, ушите, крилјата и опашката се темни.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Натусиев лилјак се јавува од Западна Европа кон исток до планините Урал, Турција и Кавказ . Тој е настроен многу миграциски со поединци од северните и источните области кои се движат југозапад во текот на зимата. Преферирани живеалишта се паркови и светли шуми, често во близина на вода.

Генерално видот е почест во Централна и Источна Европа. На запад главно е редок зимски посетител, но во последниве години се пронајдени нови колонии за размножување во неколку области. Во Ирска и Британија претходно се мислеше дека е скитник со само неколку записи, вклучително и неколку од нафтените платформи во Северното Море. Сега е познато дека се размножува на неколку локации во Британија и Ирска .[3]

Заканите за видот вклучуваат губење на шупливи дрвја и токсични хемикалии од третманот на дрва во зградите. Сепак, тој е заштитен вид во многу земји и успешно се размножува во кутии со лилјаци .

Исхрана и репродукција[уреди | уреди извор]

Се појавува рано за лов, летајќи во прави линии со брзи, длабоки удари на крилјата на околу 3 до 15 метри над земјата. Се храни со мали до средни летечки инсекти, особено хирономидни мушички.

Колониите за размножување се наоѓаат во шупливи дрвја, кутии со лилјаци, а понекогаш и во згради. Парењето се одвива од јули до почетокот на септември кога мажјаците собираат харем од женки на нивната територија за парење. Во пролетта женките се собираат во градинките каде што раѓаат две младенчиња.

Ехолокација[уреди | уреди извор]

Фреквенциите што ги користат овој вид лилјаци за ехолокација лежат помеѓу 36–62 kHz, имаат најмногу енергија на 41 kHz и имаат просечно времетраење од 6,9 ms.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Paunović, M.; Juste, J. (2016). "Pipistrellus nathusii". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T17316A22132621. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T17316A22132621.en. Retrieved 19 November 2021.
  2. "Pipistrellus nathusii", Science for Nature Foundation
  3. Sleeman,D.P. and Carlsson,J. p.1. in Sleeman, D.P., Carlsson, J and Carlsson, J.F.L. (eds) 2014.
  4. Obrist, M.K., Boesch, R. and Flückiger, P.F. (2004) 'Variability in echolocation call design of 26 Swiss bat species: Consequences, limits and options for automated field identification with a synergic pattern recognition approach.'
  • Френк Гринавеј и А.М. Хадсон (1990) Теренски водич за британски лилјаци, Брус Колман Букс, Аксбриџ
  • Jon Russ (2004) Nathusius's pipistrelle во Велика Британија и Ирска (преземено на 15.01.07)
  • Вилфрид Шобер и Екард Гримбергер (1993) Водич за Хамлин: Лилјаци од Британија и Европа, Хамлин, Лондон.
  • RE Stebbings & Francesca Griffith (1986) Дистрибуција и статус на лилјаци во Европа, Институт за копнена екологија, Хантингдон.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]