Насмеани очи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Насмеани очи е книга на македонската писателка Татјана Гогоска од 1994 година.

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Книгата е објавена од книгоиздателството „Ѕвезда“ од Скопје, во рамки на библиотеката „Ѕвездички“. Рецензенти на ова издание се: Глигор Стојковски и Мишо Китаноски. Книгата има 80 страници, со димензии од 20 сантиметри. Таа е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Климент Охридски“, Скопје, но нема меѓународна ознака ISBN. Автор на корицата и на илустрациите во книгата е Марија Мачавеловска, лектурата и коректурата се дело на Мишо Китаноски, а комјутерската обработка на текстот ја извршила Ленче Попова. Книгата е отпечатена во печатницатаДаскал Камче“ во Кавадарци. Издавањето на книгата било финансиски помогнато од претпријатието „Хопег“ од Скопје.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи песни и раскази за деца, поместени во три дела: „Очи“, „Неделникот на Елена“ и „Кога бев мала“. Во книгата се поместени следниве песни и раскази:[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Татјана Гогоска, Насмеани очи, Ѕвезда, Скопје, 1994.
  2. Татјана Гогоска, Насмеани очи, Ѕвезда, Скопје, 1994.