Наско Џорлев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Наско Џорлев бил македонски музичар, водач на оркестар, продуцент, композитор на новосоздадени фолклорни песни и аранжер на македонски народни песни.

Творештво[уреди | уреди извор]

Песни[уреди | уреди извор]

Наско Џорлев компонирал и аранжирал голем број песни, кои ги исполнувале разни пејачи и групи:

 • Цел ден стоиш несте на чардакот (заедно со Кирил Мицковски)[1]
 • Кога стигнав во туѓина (заедно со Кирил Мицковски)
 • Дебарца песна запеа (заедно со Кирил Мицковски)
 • В туѓина е мојто чедо мило
 • Стално на неа јас мислам
 • Гина убавица
 • Лулјела е Јана
 • Ој, природо вечна убавице[2]
 • Еден ми беше што ме љубеше
 • В туѓина сум сама јас[3]
 • Земи оган запали ме
 • Рането срце (со М. Ангеловски)
 • Убава си горо сестро
 • Ти не знаеш момче (со Трајче Велјановски)
 • Зашто не дојде ти (со Трајче Велјановски)
 • Македонијо лична невесто

Плочи[уреди | уреди извор]

Песните на Наско Џорлев се застапени на повеќе плочи, како:

 • Kiril Mickovski, Cel den stoiš neste na čardakot, Šumadija, EP-6016.
 • Никола Бадев, В тугина е мојто чедо мило, Diskos, ЕДК - 5456.
 • Петринка Костадинова, Ој природо вечна убавице, Diskos, NDK - 5137.
 • Violeta Miteva, V tugina sum sama jas, Jugoton, EPY-44507, 1972.
 • Grozda Stoeva, Diskos, NDK 5482
 • Nikola Karmzov, Crna se čuma zadade, Jugoton, SY-22026, 1972
 • Živko Duev, Otvori majko otvori, Diskos, NDK-5392.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Kiril Mickovski, Cel den stoiš neste na čardakot, Šumadija, EP-6016
 2. Петринка Костадинова, Ој природо вечна убавице, Diskos, NDK - 5137.
 3. Violeta Miteva, V tugina sum sama jas, Jugoton, EPY-44507, 1972