Народна банка на Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Седиштето на Народната банка на Кина во Пекинг

Народна банка на Кина е централна банка на Народна Република Кина.

Историја[уреди | уреди извор]

Централната банка на Кина е основана на 1 декември 1948 година врз основа на спојување на банката Хуабеи, банката Беихаи и земјоделската банка Ксибеи. Првото седиште на банката било во Шијажуанг, Хебеј а во 1949 година било преместено во Пекинг. Помеѓу 1950 и 1978 година, Народната банка на Кина била единствената банка во земјата и ги надгледувала и централното банкарство и комерцијалното банкарско работење. Сите други банки во Кина, како што е Банката на Кина, биле или филијали на Народната банка на Кина или не примале депозити.

Основни вредности[уреди | уреди извор]

Во своето работење, Народната банка на Кина поаѓа од следниве основни вредности:[1]

  • Одговорност: Секогаш, банката е одговорна пред државата, општеството, клиентите, вработените и акционерите. Таа оди напред за да ги изврши одговорностите, смело да се соочи со предизвиците и да ја извршува својата мисија.
  • Интегритет: Банката се придржува кон секоја обврска, ги одржува зборовите во согласност со постапките, има отворен ум и се придржува кон принципите на чесност и доверба.
  • Професионализам: Банката секогаш има за цел да издржува со поголема способност и компетентност, да ја продолжи работата во духот на занаетчиството и постојано да се стреми кон совршенство.
  • Иновација: Банката секогаш оди напред и никогаш не застанува. Таа прави смели истражувања, учи од другите и проактивно развива иновативни идеи.
  • Предупредување: Банката цврсто управува со ризиците, обезбедува усогласеност во работењето и се придржува кон законите што го уредуваат развојот, во обид да постигне здрав развој на долг рок.
  • Перформанси: Банката ги оценува перформансите според резултатите и профитабилноста, со што се промовира одржлив раст.

Организација и управување[уреди | уреди извор]

Највисокото раководство на Народната банка на Кина го сочинуваат гувернерот и одреден број заменици-гувернери. Гувернерот го назначува или отстранува Националниот народен конгрес или неговиот постојан комитет. Кандидатот за гувернер на Народна банка на Кина го номинира премиерот на Народна Република Кина, одобрен од Националниот народен конгрес. Замениците на гувернерите на банката ги именува или ги отстранува од функцијата премиерот на Државниот совет.

Наводи[уреди | уреди извор]