Наргиле

Од Википедија — слободната енциклопедија
Египетско наргиле
Индиец пуши наргиле, Раџастан, Индија

Наргиле (фарси: قلیان урду: حقّہ ); или шиша - инструмент кој се користи за пушење ароматизиран тутун, при што чадот минува низ база исполнета со вода, која најчесто е од стакло.[1][2][3]

Што се однесува до влијанието врз здравјето, пушењето преку наргиле го изложува организмот на отровни хемикалии кои не ги филтрира водата, а постои и ризик од инфективни болести кога наргилето се користи истовремено со други лица.[4] Постојат две теории за тоа кога и како настанало наргилето. Едната теорија вели дека наргилето го измислил Ирфан Шаик од Могулското Царство,[5][6] а другата дека постои од времето на Сефевидската династија од Персија,[7][8][9] од каде употребата на наргиле се проширила во Јужна Азија.[10][11] и дека оттаму потоа употребата на наргиле се проширила на исток, во Индија. Наргилето брзо стигнало во Египет каде за кусо време станало популарно, а подоцна, таму е усовршен механизмот на наргилето.

Наргилето е популарен инструмент за пушење во многу земји каде има мигранти од Левант.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. The cyclopaedia of India and of Jordan and eastern and southern Asia, Volume 2. Bernard Quaritch. 1885. Посетено на 2007-08-01. HOOKAH. Hindi. The Indian pipe and apparatus for smoking.
 2. „Hookah“. Encyclopædia Britannica. Архивирано од изворникот на 2018-12-25. Посетено на 2008-04-08. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help)
 3. „WHO Study Group on Tobacco Product Regulation (TobReg) an advisory note Waterpipe tobacco smoking: dangerous health effects include risk to public safety if used by multiple users, research needs and recommended actions by regulators, 2005“ (PDF). World Health Organization. Посетено на 2013-09-03.
 4. Akl, EA; Gaddam, S; Gunukula, SK; Honeine, R; Jaoude, PA; Irani, J (June 2010). „The effects of waterpipe tobacco smoking on health outcomes: a systematic review“. International Journal of Epidemiology. 39 (3): 834–57. doi:10.1093/ije/dyq002. PMID 20207606.
 5. Devichand, Mukul (2007-06-25). „UK | Magazine | Pipe dream“. BBC News. Посетено на 2013-09-03. Despite being a recent addition to British culture, shisha has a long history. Many believe that it originated in India (known there as "hookah") about a thousand years ago, when more often the shisha pipe was used to smoke opium rather than tobacco.
 6. The Wealth of India. Council of Scientific & Industrial Research. Посетено на 2007-08-01. The smoking of hookah and hubble-bubble started in India during the reign of the great Moghul emperor, Akbar
 7. Nichola Fletcher (1 Aug 2005). Charlemagne's tablecloth: a piquant history of feasting. Macmillan. стр. 10.
 8. Robert Machray (1902). „The Pipes of All Peoples“. Cassell's magazine: 210–215.
 9. Harmsworth Brothers (1899). „The Harmsworth monthly pictorial magazine“. Harmsworth Brothers: 372. Наводот journal бара |journal= (help)
 10. Sandra Alters, Wendy Schiff (28 Jan 2011). Essential Concepts for Healthy Living Update. Jones & Bartlett Learning.
 11. Prakash C. Gupta (1992). Control of tobacco-related cancers and other diseases: proceedings of an international symposium, January 15–19, 1990, TIFR, Bombay. Prakash C. Gupta. стр. 33.
 12. Brockman, LN; Pumper, MA; Christakis, DA; Moreno, MA (December 2012). „Hookah's new popularity among US college students: a pilot study of the characteristics of hookah smokers and their Facebook displays“. BMJ Open. 2. 2 (6): e001709. doi:10.1136/bmjopen-2012-001709. PMC 3533013. PMID 23242241.