Прејди на содржината

Намали малце чалам

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Намали малце чалам“ — збирка раскази на македонскиот писател писател Сашо Стефановски (со псевдонимот Џанго Помалиот) од 2018 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи 39 раскази:[1]

 • Зелено џамче
 • Тежок празник
 • Сеа сум у општинска
 • Зинат ова го праат
 • Едно јајце, жар црвено
 • Ќе биде све ОК
 • Цртите се тие
 • Само друштво
 • Непоправљив бубњар у душа
 • Чим види астал, одма се смируе
 • Се заиграле децата
 • Модести Блејз
 • Дај двајс денара
 • Ќе му даеш дваес посто
 • Еден дечко шо го запознав летоска у Грчка
 • Бисер и Три бисери
 • Со здравје да си ги носиш
 • Колеги сме бе
 • Одма кажуе
 • Кога јагнињата цицаат
 • Скоро музика
 • Може да те гушнам?
 • Шарена матична сестра
 • Жилите путујат
 • Јули - август сум Омар Шариф
 • Намали малце чалам
 • Мајсторчиња по дома
 • Мајка ми учела со кокошки?
 • Ревитал, верзија девет тачканула (Бато вади цвеќиња)
 • Друди светски, не дошол
 • Ај дома, специјалац!
 • Ради секс
 • Инфракт
 • Пак ми се повраќа
 • Сурлаш на Интерно?
 • Никој не го спомна вмро
 • Вуче ме кревет
 • Гарант гужва било
 • Станка

За делото[уреди | уреди извор]

„Намали малце чалам“ е збирка со кратки раскази на скопски теми. Таа изобилува со многу сленг, хумор (маалски финти), закачки, добрина, емоции, смеа и шеги.[2] Во разговорот со Марина Костова, авторот објаснува како настанале расказите: најчесто тие се инспирирани од една реченица, една слика на улица или едно чувство од некој настан; вообичаено, расказите се напишани во еден здив, за десетина минути при што на почетокот авторот не знае каков ќе биде крајот на расказот ниту неговата поента; најголем дел од расказите се напишани за време на Шарената револуција. Според искажувањето на авторот, најважното во расказите е дијалогот кој ја определува нивната динамика. Во расказите, ликовите се вистински, а темите се позајмени од секојдневните настани. Најчесто, расказите немаат посебна цел, освен да останат запишани како блесок од околината на авторот или пак се напишани само за забава.[3]

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Збирката е објавена како 125. книга во едицијата „Магма“ на издавачката куќа Темплум. Книгата, со обем од 107 страници и со димензии од 17 сантиметри, била испечатена во печатницата „Алма“ во тираж од 300 примероци. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-608-4658-85-6. Графичкото уредување и дизајнот се дело на „Кома“, а автор на сликата на предната корица е Владимир Лукаш. Книгата била објавена со финансиска помош од Неотел.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018.
 2. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018.
 3. „Наместо поговор“, во: Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018, стр. 107.
 4. Џанго Помалиот, Намали малце чалам. Скопје: Темплум, 2018, стр. 2.