Прејди на содржината

Назабенокрилест синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Назабенокрилест синец
Мажјак, горен дел
Мажјак, долен дел
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Назабенокрилест синец
Научен назив
Polyommatus daphnis
(Denis & Schiffermüller, 1775)[1][2]
Синоними
 • Papilio daphnis Denis & Schiffermüller, 1775[1][2]
 • Meleageria daphnis (Denis & Schiffermüller, 1775)[2]
 • Papilio meleager Esper, 1779[1][2]

Назабенокрилестиот синец (Polyommatus daphnis) е пеперутка од видот на пеперутки синци.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:[3]

 • Polyommatus daphnis daphnis
 • Polyommatus daphnis elamita (Le Cerf, 1913)
 • Polyommatus daphnis hayesi (Larsen, 1974)
 • Polyommatus daphnis versicolor (Heyne, 1895)

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее во Источна Европа, Јужна Европа и Западна Азија. Живее и во Македонија.[1][3] Овие пеперутки живеат во тревни површини и отворени ливади. Живеат на места од 200 до 1700 метри надморска висина..[4][5]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата е од 36 до 38 мм.[4] Кај овие пеперутки има различен изглед кај мажјакот и женката. Горната страна на крилјата кај мажјаците е во светлосина боја во средишниот дел на телото, а кон краевите е во сива боја. Рабовите се во бела боја, а има и црна бордура. Антените се во црна и бела боја. Горната страна кај женките е Темнокафена, а во средишниот дел е во сина боја. Долната страна кај мажјаците е со светлокафена боја, со нијанси на зелена. Кај женките бојата е потемна. Кај двата пола има дамки во црна и бела боја со различна големина.[4][5][6] Возрасните единки летаат од јуни до август.[4][5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • LepIndex: The Global Lepidoptera Names Index. Beccaloni G.W., Scoble M.J., Robinson G.S. & Pitkin B.
 • Tom Tolman et Richard Lewington, Guide des papillons d'Europe et d'Afrique du Nord, Delachaux et Niestlé, 1997 (ISBN 978-2-603-01649-7)
 • Otakar Kudrna: The distribution atlas of European butterflies. In: oedippus. Band 20. Apollo Books, Stenstrup Danmark 2002, ISBN 87-88757-56-0, S. 258.
 • Chris A. M. van Swaay & Martin S. Warren: Red Data Book of European Butterflies (Rhopalocera), Nature and Environment, No. 99, Council of Europe Publishing, Strasbourg, 1999

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Polyommatus (Meleageria) daphnis. Fauna Europaea. Архивирано од изворникот на 2015-06-30. Посетено на 2021-02-05.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Polyommatus daphnis. Inventaire National du Patrimoine Naturel. Архивирано од изворникот на 30 May 2018. Посетено на 27 June 2015. Taxonomie
 3. 3,0 3,1 Funet
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Simon Coombes Captain's European Butterfly Guide Архивирано на 21 јули 2019 г.
 5. 5,0 5,1 5,2 Matt Rowlings Euro Butterflies
 6. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]