Надворешна каротидна артерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Надворешна каротидна артерија
Артерии на вратот - десна страна.
Податоци
Изворзаедничка каротидна артерија
Разграновигорна штитна, јазична, лицева, нагорна голтникова, тилна, задна ушна, горновилична, површинска слепоочна
Назнаки
Латинскиarteria carotis externa
MeSHA07.231.114.186.200.210
TAA12.2.05.001
FMAFMA:10635

Надворешната каротидна артерија е гранка на заедничката каротидна артерија, од која се одделува во вратот. Нејзини гранки се: горна штитна артерија, јазична артерија, лицева артерија, нагорна голтникова артерија, потоа во паротидната ложа се одделуваат тилната и задната ушна артерија, а во висина на collum mandibulae се грани на горновилична и површинска слепоочна артерија. Надворешната каротидна артерија со своите гранки учествува во васкуларизацијата на ткивата и органите во главата и вратот: усната празнина, плунковите жлезди, голтникот, гркланот, штитната и паратироидните жлезди.