Прејди на содржината

Навпактија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Навпактија (грчки : Ναυπάκτια) е изгубена епска поема на античката грчка литература . Во антиката насловот бил напишан и како Навпактика (латински Naupactica), а исто така е во денешно време понекогаш меѓу академиците понекогаш се споменува со латинската фраза carmen Naupactium („Навпактичка песна“). Навпакт е град во Грција на Коринтискиот Залив .

Науфактија веројатно била составена во 6 или 5 век пр.н.е. Неговото авторство е неизвесно: повеќето антички писатели едноставно наводуваат на „авторот на Навпактијата “. Писателот за патописи од 2 век од н.е., Павсанија, запишува дека повеќето луѓе во неговото време сметале дека тоа е од анонимен поет на Милет, но тој самиот проценува дека тоа најверојатно било од Карцин од Навпакт; Расудувањето на Павсанија е отворено за сомнеж.

Не е познато колку траела песната. Во тековните критички изданија, преживуваат само десет реда од текстот на поемата. Павсанија запишал дека песната е „напишана за жени“; помалку од десетина други фрагментарни наводи даваат индикации за содржината, но тие имаат тенденција да сугерираат дека содржината во голема мерка е генеалошка. Овие два факти во комбинација сугерираат сличности со псевдо-хезиодиската поема Каталогот на жени. Повеќе од половина од преживеаните фрагменти се посветени на херојската приказна на Аргонаутите : веројатно е дека ова зафатило голем дел од песната, а веројатно влијаела и на подоцнежните поетски извештаи од приказната, како што е четвртиот питански оод на Пиндар, и најпозната верзија, Аргонаутика на Аполониј.

Изданија

[уреди | уреди извор]
  • Нема достапни е-текстови од фрагментите Навпактија.
  • Печатени изданија (грчки):
    • A. Bernabé 1987, Poetarum epicorum Graecorum proofonia et fragmenta pt. 1 (Лајпциг: Тојбнер )
    • M. Davies 1988, Epicorum Graecorum fragmenta (Göttingen: Vandenhoek & Ruprecht)
  • Печатени изданија (грчки со англиски превод):
    • МЛ Вест 2003 година, Greek Epic Fragments (Кембриџ, Масачусетс: Универзитет Харвард Прес )